Hlavní obsah

Nedostatek pracovních sil může vykolejit růst střední Evropy

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země ve střední a východní Evropě začínají pociťovat nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, což nepříznivě ovlivňuje plány firem a v konečném důsledku to může být hlavní příčinou zpomalení hospodářského růstu. Napsal to ekonomický list Financial Times. Ten si například všímá, že platy v některých odvětvích za rok vzrostly až o 50 procent.

Článek

Problém se netýká jen vybraných zemí, ale prakticky celé části Evropy, od Polska až po Bulharsko. Příčiny tohoto stavu jsou totiž ve většině zemí bývalého východního bloku podobné. Především je to nízká mobilita, ale také špatné využití schopností a do určité míry vysoký příliv investic a odchod některých kvalifikovaných lidí do zahraničí.

Pokud se zahraniční firmy rozhodnou ve střední a východní Evropě investovat, často zjistí, že najít odpovídající zaměstnance není jednoduché a že je třeba se po nich někdy podívat dál na východ. V opačném případě jim nezbývá než nabídnout vyšší platy.

Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice podle statistického úřadu v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,8 procenta na 20 399 Kč. Ekonomové tvrdí, že statistiku mohly ovlivnit roční bonusy a prémie, které se právě v prvním čtvrtletí vyplácejí.

Například v rumunské Kluži, která zažívá stavební boom, mají problémy s nedostatkem zaměstnanců už delší dobu. "Nedostatek šikovných zaměstnanců je pro naše stavební firmy už teď velký problém," řekl listu Sorin Nicolescu z finanční skupiny Imofinance, která se věnuje i developerské činnosti. Firma si zajistila pracovníky z Moldavska, ale do roka jim musela zvýšit plat o 20 až 50 procent.

Rumuni a Poláci odchází do západoevropských zemí

Bývalé komunistické země ve střední Evropě loni přilákaly přímé zahraniční investice za 32,5 miliardy eur (zhruba 920 miliard Kč). To je i jedna z příčin nynějšího nedostatku odpovídající pracovní síly. Důvodem je ale také to, že tisíce Poláků či Rumunů se přestěhovaly do západoevropských zemí. Ve většině případů jsou to vysoce vzdělaní lidé, kteří odcházejí za lepšími platy a vyšší životní úrovní.

Nezaměstnanost v nových členských zemích Evropské unie je relativně vysoká. V České republice sice dosahuje méně než sedmi procent, ale třeba v Polsku se pohybuje kolem 13 procent. Pro stavební firmy i pro podniky z odvětví vyspělých technologií je přesto těžké najít zaměstnance. Problém je v tom, že část lidí postrádá takzvanou tržní kvalifikaci, tedy nenabízí to, po čem je na trhu práce poptávka.

Z Maďarska ani z České republiky kvalifikovaná pracovní síla na Západ ve velkém neodchází, ale i tak jsou v těchto zemích oblasti, kde není možné vhodné zaměstnance najít. Hlavním důvodem je nízká mobilita, tedy neochota lidí stěhovat se za prací. To potvrdil také bývalý šéf agentury CzechInvest Jan Havelka. "Investoři jsou z toho někdy v šoku," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám