Hlavní obsah

Do Iráku se po 23letém exilu vrátil šíitský ajatolláh Hakím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Do Iráku se v sobotu vrátil po 23 letech v exilu Muhammad Bakr Hakím, vůdce šíitské donedávna exilové organizace Nejvyšší shromáždění islámské revoluce v Iráku (SCIRI). Ta byla v opozici vůči režimu Saddáma Husajna. Svůj exil trávil Hakím v sousedním šíitském Íránu. Dnes potvrdil své přání vytvořit z Iráku islámský stát.

Článek

Ajatolláh přijel z Íránu v koloně desítek aut přes hranice u druhého největšího iráckého města Basry, ležícího na jihu země. Celou cestu ho doprovázela početná ochranka čítající až 100 ozbrojených mužů. V Basře ho vítaly asi 2 tisíce příznivců. Všichni mávali vlajkami a jeho portréty a skandovali hesla na jeho počest. "Ano, ano islámu! Ano, ano Hakímovi," křičel dav.

SCIRI je v Iráku hlavní politickou silou šíitů, kteří tvoří 60 procent obyvatel, a usiluje o vytvoření islámské republiky. Je také proti americko-britské okupaci Iráku a zapojení spojenců do obnovy země. Přesto byla tato organizace přizvána s dalšími čtyřmi iráckými formacemi k vytvoření jádra budoucí irácké přechodné vlády.

Voják islámské revoluce

Čtyřiašedesátiletý Hakím krátce po příjezdu vystoupil v Basře s projevem, ve kterém neskrýval své ambice prosazovat v zemi íránský model. Označil se za vojáka islámské revoluce a prohlásil, že budoucnost Iráku patří islámu. Na hlavě měl černý turban, kterým značí, že je potomkem proroka Muhammada.

Američtí představitelé v minulých týdnech opakovaně zdůrazňovali, že nechtějí, aby se z Iráku stal islámský stát po vzoru Íránu. USA slíbili, že Iráčanům pomohou vytvořit demokratický a právní stát. Mnozí pozorovatelé však poukazují na to, že v předpokládaných svobodných volbách v zemi by se islámští fundamentalisté mohli prosadit. 

Reklama

Související témata:

Související články

Velký ájatolláh z Nadžafu rozvířil vášně

Rušné chvilky zažívali ve čtvrtek američtí vojáci v jednom z nejposvátnějších světových center šíitského islámu, jihoiráckém Nadžafu. Ve chvíli, kdy se jich...

Výběr článků

Načítám