Hlavní obsah

Velký ájatolláh z Nadžafu rozvířil vášně

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Rušné chvilky zažívali ve čtvrtek američtí vojáci v jednom z nejposvátnějších světových center šíitského islámu, jihoiráckém Nadžafu. Ve chvíli, kdy se jich desítky blížily k rezidenci velkého ájatolláha Alího Husajního Sístáního, obklopil je dav několika set rozezlených Iráčanů, kteří se obávali znesvěcení posvátné půdy.

Foto: Spolana, a.s.

Neratovická Spolana možná brzy opět změní svého majitele.

Článek

Sístáního dům je totiž v těsně blízkosti hrobky imáma Alího, zetě a bratrance proroka Mohameda a zakladatele šíitské větve islámu.

"V uplynulých dvou dnech lidé opatrně Američany vítali, zároveň však váhali udělat cokoliv, čím by se znelíbili Saddámovým stoupencům," hlásil z Nadžafu zpravodaj CNN Ryan Chilcote. Především se ale muslimové obávali, že do svatyně se zlatou kupolí vstoupí nemuslimové, což je v Nadžafu i u hrobu imáma Husajna v nedalekém městě Karbalá striktně zakázáno.

Američany zavolal sám ájatolláh

Situaci se nakonec podařilo uklidnit bez násilí, když si Američané pokorně klekli na zem a sklopili hlavy a zbraně k zemi. A především když se vysvětlilo, že si jejich přítomnost u rezidence vyžádal samotný 72letý klerik. Sístání se chtěl sejít s velitelem americký sil ve městě a žádal, aby u toho asistovala jeho armáda.

Zlomová fatva...

Ještě na podzim jedna z nejuznávanějších autorit šíitské věrouky a práva vyzývala Iráčany k odporu proti vetřelcům a "obraně milovaného Iráku před chamtivými agresory". Jak ale dnes napsal britský list The Guardian, nyní Sístání vyzval šíity, aby přestali bojovat a bránit západním silám v jejich tažení proti Saddámovi.

"Dosud byli iráčtí šíité a Sístáního stoupenci zmateni, zda mají pozvednout zbraně proti Američanům, či nikoli," řekl mluvčí vlivné londýnské Cho'ího nadace, která je napojena na část kléru. "Nyní všichni vědí, na čem jsou - dosud chtěl režim šíity a Sístáního vykreslovat jako Saddámovy stoupence." Ještě před pár dny irácká státní agentura INA skutečně připomínala Sístáního výzvu k odporu vůči Američanům, zatímco část exilové šíitské opozice naopak volala po povstání vůči Saddámovi.

Sístání nikdy nebyl prorežimním duchovním a dlouho byl podroben různým restrikcím, mj. domácímu vězení - z něj se dostal před třemi dny, když před postupujícími invazními oddíly uprchli jeho dozorci z irácké tajné služby. Ministr obrany USA Donald Rumsfeld popsal ájatolláhův nejnovější apel jako "odvážný" a americký generál Vincent Brooks prohlášení označil v katarském velitelství operace za zlomový okamžik války. Šíité tvoří mírnou většinu irácké populace a tomu odpovídá i jejich zastoupení v řadovém mužstvu ozbrojených sil.

...či další podvrh?

Zpravodajský server Islamonline.net však autenticitu Sístáního fatvy zpochybnil, když bez bližších podrobností napsal, že se od ní distancoval sám ájatolláh. Šíitský duchovní Muhammad Bahr al-Ulúm zase uvedl, že prohlášení mohlo být motivováno pouze "snahou ochránit šíitská posvátná místa v Nadžafu a Karbalá od zničení invazními silami".

Britský klerik Hádí al-Chális navíc upozornil, že Cho'ího nadace byla v Londýně "vytvořena jako základna pro protiirácké aktivity" a má vazby na britskou vládu. Ijád Sámaráí z irácké podzemní fundamentalistické strany Da'wa varoval, že je třeba "ověřovat cokoliv, co se invazní síly snaží protlačit kvůli svým vlastním cílům".

Reklama

Související témata:

Související články

Iráčané: Jsme svobodní, ale bez domova

Tam, kde ještě koncem března stál ve vesnici Bijara udržovaný dům Ašrafa Sadaka (45), nyní zeje obrovský kráter. Vyhloubila ho téměř tisíc kilogramů vážící...

Výběr článků

Načítám