Hlavní obsah

Husajnova uniforma byla vydražena za 16 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Uniforma bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna byla tento týden na internetu vydražena za 16 407 dolarů. Podle Johna Conwaye, mluvčího internetové aukce Manion, specializované na armádní tématiku dal uniformu do aukce americký voják, který se právě vrátil z Iráku.

Článek

"Naprosto se shoduje s uniformami, v nichž je Husajn na mnoha fotografiích," řekl Conway agentuře AFP o nabídce, jejíž dražba trvala od neděle do čtvrtka a začínala na částce 5000 dolarů.

Uniformu prý v Iráku v závěru bojů v roce 2003 objevil v dílně Saddámova osobního krejčího seržant třetí divize americké pěchoty. "Ten seržant mne požádal, abych zjistil, co z ní lze utržit. Cenu nijak neomezil," řekl Conway. V aukci serveru Manion už byla jedna Saddámova uniforma prodána. Kupec za ni dal 20 000 dolarů.

Ta současná je z kvalitního olivově zeleného sukna. Je dobře vypracovaná. Sako zapínané na knoflíky má na hrudi našité skládané kapsy s klopami. Na výložkách je vyšit znak vysoké vojenské hodnosti mušir, který armády používaly v minulosti.

Vedle oranžové pásky jsou vyšity žluté vavřínové větvičky, mezi nimi skřížené meče. Z jedné výložky je do kapsy zavěšena červenozelená šňůra. Na visačce uvnitř saka je tkaná velikostní značka 50. Téže velikosti jsou kalhoty zapínané na knoflík s hvězdou a na zip.

Husajnovi hrozí u soudu trest smrti

V Bagdádu začalo 28. listopadu druhé stání v procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a sedmi exponenty bývalé vlády.

Proces byl opět odročen - na 5. prosince. Soud chce obhajobě umožnit najít zástupce za dva zavražděné členy obhajoby, kteří byli zabiti po prvním jednání soudu. Husajn a dalších sedm osob je souzeno za podíl na masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982. Husajnovi hrozí trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák posílí bezpečnost Husajnových obhájců

Irácká prozatímní vláda oznámila, že posílí bezpečnostní opatření pro obhájce vystupující v procesu se Saddámem Husajnem. Reagovala tím na čtvrteční únos...

Výběr článků

Načítám