Hlavní obsah

Američané zahájili největší ofenzívu na západě Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americké síly spolu s iráckými jednotkami zahájily v úterý největší letošní operaci v západoirácké sunnitské provincii Anbár, jejíž značné části ovládají rebelové a kde mají zřejmě také základnu Zarkávího teroristé. Operace River Gate se účastní 2500 vojáků.

Článek

Operace je změřena na oblast v údolí Eufratu. Hlavním cílem je město Hadíta, neboť představuje "důležitou křižovatku při pašování ze Sýrie".

Operace navazuje na akci Železná pěst, při níž od soboty další tisíc amerických vojáků v Anbáru působí při irácko-syrských hranicích proti rebelům a pašerákům zbraní i zahraničních bojovníků. Při této akci bylo zadrženo už 178 osob podezřelých z teroristických aktivit. V obou ofenzívách padli čtyři Američané. Zabily je exploze nastražených náloží. a straně povstalců je přes 30 mrtvých.

V oblasti také pokračují boje u města Ramádí, jehož ulice brání vzbouřenci.

Al-Kajdá vyzývá k boji

Al-Kajdá v Iráku vyzvala sunnitské muslimy, aby o postním měsíci ramadánu, který začal v úterý, znásobili útoky na americké jednotky. V prohlášení vystaveném na internetu uvádí: "Úterý je první měsíc svatého měsíce ramadánu, měsíce tvrdé práce a války. Dejte své síly dohromady, zabíjejte otroky kříže, kteří ničí naše mešity a domy, pálí korán a zasévají  korupci."

V Kirkúku vzbouřenci zabili dva vysoké policejní důstojníky. Jedním z nich byl major Sahib Hassan, který byl zastřelen před rozedněním, když se vracel ze služby, druhým kapitán Džumhúr Mohammed, který byl zabit už v pondělí, když přijímal doma kondolence. V neděli mu zastřelili ženu.

Jiná pravidla pro přijetí ústavy

Iráčtí šíité a Kurdové podle listu New York Times o víkendu v tichosti změnili pravidla pro referendum o nové irácké ústavě, takže ji mohou sunnité jen obtížně zablokovat. Dosud platilo, že ústava nebude schválena, jestliže ji odmítnou dvě třetiny hlasujících obyvatel tří nebo více provincií. Podle nových pravidel, která parlament schválil v neděli předem neavizovaným hlasováním, se bude za odmítnutí považovat Ne od dvou třetin zaregistrovaných voličů nejméně tří z 18 provincií.

Britové z Iráku nestáhnou ani část jednotek

Britský ministr obrany John Reid v úterý uvedl, že nemíní stáhnout ani část svých sil z Iráku, přestože posílí kontingent v Afghánistánu. "Nemusíme kvůli potřebám v Afghánistánu redukovat naše síly v Iráku," řekl, ale neuvedl kolik mužů tam bude vysláno. Pokud jde o Afghánistán, "nebudou to čtyři tisíce mužů. Je ale pravda, že tam vyšleme další jednotky, protože existuje dohoda, že v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) vystřídáme Italy." V silách ISAF je nyní asi 900 Britů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám