Hlavní obsah

Úřady v Basře už nechtějí spolupracovat s Brity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/BAGDÁD

Úřady v Basře na jihu Iráku ve čtvrtek oznámily, že budou bojkotovat jakoukoliv spolupráci s britskými jednotkami. Nesouhlasí s tím, že Britové v pondělí za podpory tanků osvobodili své dva vojáky, které zadržela police a předala je do rukou šíitských milic Muktady Sadra. Britům Iráčené předložili své požadavky.

Článek

"Rada guvernéra se setkala a rozhodla se ukončit veškerou spolupráci s Brity dokud nesplní tři požadavky. Musejí se omluvit, zaručit, že se nic podobného příště nestane, a poskytnout kompenzace za škodu, kterou při operaci napáchali," sdělil po středečním rozhodnutí guvernér Muhammad Vailí , který pondělní incident označil za produkt imperialistické nadutosti.

"Zrušili jsme všechny pravidelné schůzky guvernérského úřadu s britskými vojáky. Nedovolíme, aby do sídla guvernéra a do dalších úřadů vstoupil jakýkoli britský voják," řekl mluvčí guvernéra. Potvrdil to předseda místní rady v Basře Muhammad Saadún Abidí. Rada také žádala odchod britských jednotek z iráckého jihu.

Britové situaci znají

Britský armádní mluvčí sdělil, že britské velení o iráckém rozhodnutí ví. Britové hlídkovali ve městě v menším počtu bez doprovodu iráckých kolegů.

Britské jednotky v pondělí osvobodily dva vojáky, které po střetu zadrželi iráčtí policisté a pak je předali milicím z Mahdího armády. [celá zpráva] Britové minulý týden dva velitele těchto milicí zatkli. O vydání dvou svých vojáků bezvýsledně několik hodin vyjednávali a k akci proti policejní stanici pak nasadili obrněné vozy. Jeden byl zapálen.

Situace v Basře byla jedním z bodů středečního jednání iráckého premiéra Ibráhíma Džaafarího s britským ministrem obrany Johnem Reidem. Džaafarí incident označil za politováníhodný a Reid ujistil, že britské jednotky zůstanou v Iráku jen tak dlouho, jak to bude Irák potřebovat.

Střety v Bagdádu

Ve čtvrtek zemřelo rukou povstalců devět Iráčanů. Zabiti byli čtyři ochránci pracující pro ministerstvo, na jejichž vozidlo stříleli v Bagdádu vzbouřenci. V Bagdádu byl také zabit obchodník a dva jeho synové. Další ze synů byl unesen.

Ve středu podnikli Američané velkou akci proti vzbouřencům v Bagdádu. Začala nenápadně. Rebelové unesli Iráčana a odvezli ho do domu ve čtvrti Mansúr. Muži se podařilo utéci a přivolat pomoc hlídky, které řekl, že v domě je šest rebelů. Zasahující hlídka se dostala pod palbu a přivolala pomoc sil rychlého nasazení. Ta nakonec použila bitevní vrtulník Apache, jenž dům se vzbouřenci rozstřílel. V domě bylo nalezeno pět těl, zřejmě únosců. Při akci byl zabit jeden irácký voják a dva policisté.

Ve středu zemřel v Bagdádu americký voják, když u kolony vozidel explodovala nastražená nálož.

Reklama

Výběr článků

Načítám