Hlavní obsah

Do irácké policie pronikli povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/LONDÝN

Povstalci infiltrovali nově vznikající policejní jednotky v Iráku. Uvedl to irácký poradce pro národní bezpečnost rozhovoru pro BBC v noci na středu. Sdělil, že nemá představu o rozsahu průniku, ale že s ním jsou problémy "v řadě částí země".

Článek

"Musím přiznat, že do našich iráckých sil obecně a zejména v určitých případech na mnoha místech v Iráku pronikli vzbouřenci a teroristé," řekl poradce. Neuvedl však, které jednotky byly infiltrovány, sdělil ale, že problém se řeší. Irák podle něj zahájil "velmi zásadové a pečlivé kontrolní procedury", aby se "očistily bezpečnostní síly a zastavil další průnik vzbouřenci a teroristů".

Britové v Basře nasadili tanky

Poradce o tom informoval poté, co britské jednotky v Basře v pondělí podnikly rozsáhlou akci za podpory tanků, aby osvobodily dva britské vojáky. [celý článek]  Ty zadržela irácká policie na tajné misi po přestřelce.

Velitel akce Lorimer pak nařídil akci za účelem osvobození obou zadržených Britů, protože místní policisté neuposlechli příkazu iráckého ministra vnitra, aby je propustili. Na policejní stanici však oba britští vojáci už nebyli, policisté je předali do rukou šíitské milice radikálního duchovního Muktady Sadra, tzv. Mahdího armády, která oba Brity zavřela do vězení. Odtamtud je vysvobodili jejich kolegové.

Při akci na místě zemřeli tři iráčtí civilisté a ve středu v nemocnici podlehli zraněním další dva. Na britské straně byli tři ranění, protože demonstranti zapálili jeden z tanků

Iráčané demonstrují proti britskému postupu

Poradce kritizoval britskou akci: "Mohli být osvobozeni mnohem mírumilovnější a přátelštější cestou." Už dříve se ozývaly hlasy, že razantní postup může zhoršit vztahy mezi Brity a Iráčany.

V irácké Basře ve středu protestovalo 300 lidí proti pondělnímu incidentu, při němž britská armáda silou osvobodila dva vězněné britské vojáky. Demonstranti, mezi nimiž bylo hodně policistů, žádali, aby byli oba Britové vydáni irácké straně a souzeni. Požadovali i odchod britského kontingentu ze země. "Britové nám slíbili nezávislost. A kde je, jestliže mohou zničit naši policejní stanici?" stálo na jednom z transparentů.

O vzrůstajícím napětí v Basře má ve středu jednat irácký premiér Ibrahím Džafárí na setkání s britským ministrem obrany Johnem Reidem.

Plukovník Bill Dunham, který velí mezinárodním silám v Basře, potvrdil, že infiltrace vzbouřenců do policejních sil představuje problém a domnívá se, že policejní síly budou muset prodělat radikální přestavbu: "Obáváme se ničemů v iráckých policejních silách, je to něco, co by mohlo ovlivnit policii po celém Iráku."

Varování, že se policejní jednotky přijímají povstalce, vydal už v červenci Pentagon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám