Hlavní obsah

Bush: s iráckými zbraněmi hromadného ničení se vypořádáme

Novinky, Jiří Roškot, CNN, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP DAVID

V případě, že Irák ve válce nasadí zbraně hromadného ničení, USA se s tím vypořádají, přičemž na mysli mají jediný cíl, a to je vítězství. Na přímou otázku novináře, zda je připraven za takových okolností použít i jadernou zbraň, to ve čtvrtek v Camp Davidu řekl americký prezident George W. Bush.

Článek

"Jestli (Saddám) použije zbraně hromadného ničení, potvrdí to naše obvinění a vypořádáme se s tím. Máme na mysli jeden cíl, a to je vítězství," řekl na společné tiskové konferenci s britským premiérem Tony Blairem.

Bush: Irácký režim je u konce

"Vyzývám irácké generály, kteří o našich slovech nepochybují, aby byli opatrní, protože my dodržíme své slovo vůči Iráčanům a válečným zločincům," varoval prezident.

S Blairem posoudili situaci na iráckém bojišti a rozpory mezi Amerikou a OSN o správě poválečného Iráku. "Naše síly postupují den za dnem, vytrvale proti nepříteli," prohlásil Bush. "Pomalu ale jistě se uvolňuje sevření vlády teroru kolem hrdel Iráčanů," uvedl.

"Tažení, které nás čeká, si vyžádá další odvahu a vyžádá si oběti, ale výsledek známe. Irák bude odzbrojen. Irácký režim skončí a také dlouhé utrpení iráckého lidu.

Vládu zvolí Iráčané

Koalice podle Bushe pomůže Iráku vytvořit novou vládu, která bude zastupovat všechno obyvatelstvo. "Bude vybrána iráckým lidem, ne vnucena zvenčí. Pan premiér a já jsme přesvědčeni, že svobodný Irák bude úspěšnou zemí".

"Nebudeme pro to, abychom všechno (v Iráku) předali někomu určenému OSN, aby najednou kontroloval celou operaci," předeslal ovšem ve středu ve Sněmovně reprezentantů ministr zahraničí USA Colin Powell.

Naděje na klíčovou úlohu OSN zmrazil i mluvčí Bílého domu Ari Fleischer. "Jestli jsme se nedávno v OSN o něčem poučili, tak o tom, že oni nejednají příliš rychle," prohlásil Fleischer a potvrdil rovněž, že "vztahy s Francií a Německem jsou kvůli událostem v Iráku napjaté".

Francie: obnovit Irák bude schopna jen OSN

Paříž ústy ministra zahraničí Dominique de Villepina ve středu připsala "první a bezprostřední" odpovědnost vůči iráckému obyvatelstvu USA a Británii. "Obnovit zemi a zachovat její jednotu pak však budou schopny jen Spojené národy, protože tam (v Iráku) působí mnoho odstředivých sil," řekl de Villepin ve francouzském Senátu.

Před vážností situace varoval ve středu generální tajemník OSN Kofi Annan: "Prožíváme dobu hlubokých rozporů, které - pokud nebudou urovnány - mohou mít závažné důsledky pro mezinárodní systém a vztahy mezi státy," řekl.

O pomoci v Ženevě

Švýcarsko svolalo do Ženevy na 2. dubna schůzku o humanitární pomoci Iráku. Pozváno je dvacet humanitárních organizací a 30 států, včetně pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

Podle zdrojů světové organizace hodlá OSN možná již v pátek požádat o humanitární pomoc ve výši přes dvě miliardy dolarů (60 mld. Kč), z níž by 1,2 miliardy zajistilo potraviny, jejichž zásoby do šesti týdnů v zemi dojdou. Šlo by o největší sumu, o jakou kdy OSN pro humanitární pomoc požádala.

Annanův návrh rezoluce RB má oživit šest let trvající program ropa za potraviny a léky spravovaný OSN a Irákem, který byl zastaven před válkou. V souladu s americkým požadavkem údajně předpokládá prodloužení programu o pouhých 45 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám