Hlavní obsah

Zatčeni atentátníci z Nadžáfu a spolupracovníci Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽÁF/ANKARA

Irácké úřady v sobotu oznámily, že místní bezpečnostní síly zatkly autory pumového atentátu v Nadžáfu, který si 19. prosince vyžádal 52 mrtvých. Americké vojenské zdroje v sobotu oznámily, že námořní pěchota zadržela dva klíčové členy Zarkávího teroristické skupiny.

Foto: archiv nemocnice

Součástí Dne otevřených dveří je kromě prohlídky prostor i výklad porodních asistentek ohledně průběhu porodu či péče o novorozené miminko.

Článek

Příslušníci námořní pěchoty zajali oba ve městě Rámadí. Jako prvního 8.prosince dopadli Saliha Arugajana Kálila, zvaného abú Ubajdá. O čtyři dny později zadrželi Bassima Mohammada Hazíma, známého jako abú Chattáb. Oba jsou členy teroristické skupiny Hárun, přidružené k Zarkávího sítí.

Tato skupina působila v Ramádí a na západě provincie Anbár. "Skupina je zodpovědná ze zastrašování, napadání a vraždění iráckých civilistů, iráckých policistů, příslušníků bezpečnostních sil i obchodních a politických vůdců v celé úprovinci Anbár," uvádí se ve vojenském prohlášení.

Americké zdroje viní Hárun z únosu a zabití 11 iráckých gardistů a z několika bombových útoků. [celý článek] Skupina měla také údajně do země propašovávat zahraniční teroristy. Jejím cílem bylo "destabilizovat oblast a zabránit ekonomickému růstu Iráku".

Zatčeni strůjci nadžáfského masakru

"Zatkli jsme lidi, kteří stojí za pumovým výbuchem v Nadžáfu. Jejich totožnost bude oznámena v Bagdádu příští týden," řekl bez upřesnění guvernér provincie Nadžáf Adnan al-Zurfí. Policejní šéf města Halib al-Žazajri v místním tisku uvedl, že jeden ze zadržených vypověděl, že do pumového útoku byly zapojeny syrské zpravodajské služby.

Kdyby se obvinění potvrdilo, USA by možná zpřísnily v květnu zavedené sankce proti Sýrii, které zakazují vyvážet do země munici a veškeré americké zboží s výjimkou potravin a léků. Prezident George Bush minulý týden varoval Teherán i Damašek, že "vměšovat se do vnitřních záležitostí Iráku není v zájmu těchto zemí".

Podle CNN byli při operacích v Ramádí zadrženi dva vysocí představitelé teroristické skupiny abú Musí Zarkávího.

Výbuchy v Nadžáfu a Karbale

Pumový atentát mezi městy Nadžáf a Karbalá jižně od Bagdádu v sobotu zabil pět civilistů. Přišli o život, když sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin najel na kolonu.

Podomácku vyrobená nálož vybuchla v centru Mosulu u projíždějící policejní kolony, kterou tvořily dvě dodávky a autobus. Ten byl zasažen a začal hořet. Dopravní policista, který byl svědkem události, však neví, zda někdo zahynul.

Unesen turecký loďař

V Turecku byli uneseni další tři Turci včetně jednoho loďaře. Za jejich osvobození požadují únosci výkupné 25 miliónů dolarů. Majitele firmy Lifter Kahramana Sadikoglua, jeho kapitána a řidiče přepadli útočníci v jihoiráckém přístavu Umm Kasr. Odvlekli i jeho osobního strážce, jehož národnost není známa.

Turecká televize, která o únosu informovala, neuvedla, kdy přesně k únosu došlo. Sadikogluova rodina neměla o Kahramanovi deset dní zprávy. Když se na ní obrátili únosci s požadavkem na výkon,ě informovala turecké úřady. Po unesených pátrají i Britové.

Reklama

Výběr článků

Načítám