Hlavní obsah

USA: na bagdádském tržišti možná zabíjely irácké střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD, PRAHA

USA vyjádřily pochybnost, že munice, která ve středu zasáhla bagdádské tržiště a zabila zde nejméně 14 lidí, patřila spojencům. "Nemůžeme říci, že s tím máme cokoli společného," řekl brigádní generál Vincent Brooks ve spojeneckém velitelství v Kataru. Přiznal možnost chybného zaměření, ale velitelství prý o ničem podobném zatím nic neví.

Foto: Monika Čapková
Článek

Jedním z možných vysvětlení tragédie by mohlo být, že irácká obrana města chybně vypálila střely protiletadlové obrany a ty omylem dopadly na tržiště. Zatím probíhá vyšetřování, zda vražedná munice byla vypálena spojeneckou či iráckou stranou.

Pondělní útok si vyžádal asi čtrnáct mrtvých a 30 raněných. Tržiště v severní části Bagdádu bylo zasaženo nejméně dvěma raketami.

Ulice ovládl chaos

Zpravodaj Sky News v Bagdádu, David Chater, informoval, že střely zasáhly tržiště a obytný dům. V okolních ulicích podle něj vypukl chaos a všude je mnoho raněných lidí. "Vypadá to jako jeden z nejhorších incidentů této války," řekl Chater.

Událost komentovalo i irácké ministerstvo informací: "Jsou tam spousty a spousty zraněných." Reportér neví, odkud střely pocházely. Není jasné, zda se jednalo o naváděné či jiné střely. Jisté je, že se vychýlily ze své plánované dráhy kvůli velice špatnému počasí.

Nálety a bombardování si vyžádaly oběti i v obytné čtvrti Bagdádu. Reportéři televize Reuters zde viděli 15 spálených těl, tři těžce poškozené domy a zničená auta. Další bilanci útoků nabídl z Ammánu Mezinárodní výbor Červeného kříže. Podle jeho zdrojů při úterním bombardování Bagdádu zahynulo osm lidí a 60 bylo zraněno. Je mezi nimi šest těžce zraněných dětí. V pondělí si nálety vyžádaly šest mrtvých a 50 raněných.

Irák byl silně bombardován v noci i později nad ránem

Irácká metropole Bagdád byla terčem těžkého bombardování i v noci. Během něj bylo zasaženo irácké ministerstvo informací a státní televize. Satelitní program byl přerušen od noci až do 10:20 SEČ, pozemní signál televize začala vysílat jako vždy od 7 hodin ráno.

Sérii náletů, při nichž bylo zaznamenáno kolem 40 ničivých detonací, zažil Bagdád i později nad ránem. Bombardování města začalo po pětihodinové pauze za rozbřesku a trvalo přes dvě hodiny. Hodinu před polednem dopadly na město další dvě bomby.

Zasažena budova irácké televize

Z míst, kde stojí či stálo irácké ministerstvo informací a sídlo státní televize, stoupal hustý černý dým. Budova irácké televize byla zřejmě zasažena už v noci, kdy bylo slyšet v centru města několik silných detonací. Reportér České televize Michal Kubal uvedl, že po třetím výbuchu přestala irácká satelitní televize na obou programech vysílat, nouzové vysílání se podařilo obnovit o půl hodiny později. Na obrazovce běžel egyptský film a přes něj titulky zpráv.

Ráno už televize vysílání obnovila. Nevysílá však mezinárodní satelitní kanál monitorovaný v Dubaji, ani televize Šabáb, která vysílá z budovy státní televize a kterou řídí starší syn iráckého prezidenta Udaj.

Bombardování televize je porušením Ženevských konvencí

Velení operace z Kataru potvrdilo, že jedna ze střel zasáhla budovu televize a klíčové komunikační zařízení. Podle Pentagonu bylo cílem likvidace kanálu státní televize zabránit další propagandě a desinformační kampani.

Amnesty International upozornila, že bombardování televizního kanálu je porušením Ženevských konvencí. "Je to civilní objekt, chráněný mezinárodními humanitárními zákony. Odůvodnění, že byla zneužívána k propagandě, není dostatečné opodstatnění útoku."

Britský ministr obrany Geoof Hoon v rozhovoru pro BBC řekl, že na iráckou televizi nebyl veden žádný z úderů, že noční bombardování bylo zacíleno na irácká velitelství v Bagdádu.

K útoku na televizi vyzval Rumsfeld

V průběhu dne přinesl zpravodaj britského listu Daily Mirror informaci, že ministr obrany USA Donald Rumsfeld požaduje letecký útok na iráckou televizi a rozhlas. Ačkoli koalice se tomu dosud vyhýbala ve snaze zasahovat jen čistě vojenské cíle, ministra obrany podle washingtonského zpravodaje listu rozzuřily obrazy nehumánního zacházení s americkými padlými a zajatci. [celá zpráva]

Předchozí letecké údery byly směřovány na východní část města, kde jsou rozmístěny republikánské gardy, které mají město střežit před vpádem spojenců, kteří postupují od jihu.

Útok na budovu televize není ničím novým v americké strategii. Uplatněn byl už při bombardování Jugoslávie. Přestože se tehdy zvedl velký protest médií, Američané ho zopakovali, neboť propaganda nabývá v dnešních konfliktech na významu a ukázky amerických neúspěchů mohou snížit podporu války.

Zaujímání pozic kolem Bagdádu

Americké a britské jednotky zaujímají výchozí pozice kolem Bagdádu a potom je budou konsolidovat. Řekl to nejmenovaný britský vojenský zdroj. Zároveň uvedl, že se neplánuje rozšířit letecké akce na kobercové bombardování. Jednotky zaujmou výchozí pozice kolem iráckého hlavního města a potom budou čekat, až se posílí jejich podpora, uvedl zdroj s podmínkou anonymity. Dosud přesně cílené letecké útoky se také nezmění v kobercové bombardování Iráku kvůli obavám z civilních obětí a z poškození infrastruktury.

Kubal ve vysílání ČT uvedl, že se obyvatelé hlavního města připravují na útok spojeneckých vojsk, přičemž očekávají, že budou přerušeny dodávky vody a elektřiny . Balená voda není k sehnání a její cena se ztrojnásobila.

Reklama

Výběr článků

Načítám