Hlavní obsah

Unesený Francouz byl po měsíci propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku byl v sobotu propuštěn na svobodu dvaapadesátiletý Francouz Bernard Planche, který byl v rukou únosců od 5. prosince. Jeho propuštění uvítal francouzský prezident Jacques Chirac. Únosci ho propustili poblíž amerického kontrolního stanoviště západně od Bagdádu u věznice Abú Ghrajb.

Článek

Francouzského inženýra propustili dvě hodiny po poledni místního času. Přivezli ho automobilem, v němž ho nechali. Sami uprchli.

Francouze zadržovala neznámá skupina únosců. Na videu, kde mířili pistolí na Planchovu hlavu, hrozili, že francouzského inženýra zabijí, jestliže "Francie neukončí nelegitimní přítomnost v Iráku". Francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy pak prohlásil, že Francie v Iráku nemá armádu a že vždy zastávala názor, že Iráku musí být zachována jeho svrchovanost.

Planche je specialista na vodní mechanizaci a v Bagdádu zastupoval málo známou nevládní organizaci AACCEESS. Pracoval na obnově vodovodů. Podle sousedů žil sám ve velké bagdádské rezidenci bez jakékoli ostrahy. Francouzské velvyslanectví o jeho přítomnosti v Bagdádu vědělo a po únosu oznámilo, že Planche nedodržoval nezbytná bezpečnostní opatření.

V sobotu padla do rukou únosců americká novinářka. [celá zpráva] Kromě ní v Iráku drží únosci další čtyři západní rukojmí - Brita, Američana a dva Kanaďany.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli americkou novinářku

Neznámá skupina ozbrojených mužů unesla v Bagdádu americkou novinářku. Při útoku zabili muže, který řídil její vůz. Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu...

Výběr článků

Načítám