Hlavní obsah

Týrání vězňů prý tajně posvětil sám Rumsfeld

WASHINGTON

Tajnou směrnici, která umožňovala trýznění iráckých vězňů, osobně schválil ministr obrany USA Donald Rumsfeld. Napsal to pro týdeník The New Yorker, který se dnes objeví na stáncích, známý americký novinář Seymour Hersh. V článku píše, že Rumsfeld přitom rozšířil směrnici, podle níž se postupovalo už proti podezřelým ozbrojencům v Afghánistánu.

Foto: Vratislav Konečný

pláž se tomu vzhledem k neposekanosti trávy říkat nedá, ale na vegetování u čisté vody to stačí

Článek

Ta pak umožnila psychické násilí a sexuální zneužívání iráckých vězňů za účelem získání zpravodajských informací, a to v době, kdy sílil ozbrojený odpor proti americké nadvládě.

Zástupci Pentagonu tvrzení časopisu The New Yorker odmítli a označili je za bizarní, spiklenecké a plné anonymních hypotéz.

Washington Post (WP) mezitím ale v neděli napsal, že program tvrdého zacházení s vězni v bagdádské věznici Abú Ghrajb vypracoval důstojník americké vojenské rozvědky loni v listopadu, aby "zlomil" jistého syrského vězně.

Podle deníku podezřívala americká vojenská zpravodajská služba tohoto syrského občana, že zná podrobnosti o ilegálním převádění peněz a zbraní ze Sýrie do Iráku a také o tom, jak se zahraniční bojovníci do Iráku dostávají; vězeň ale odmítal mluvit.

Plukovník Thomas Pappas proto v tajné zprávě adresované nejvyššímu americkému vojenskému představiteli v Iráku generálu Ricardu Sanchezovi navrhl uplatnit zvláštní metodu výslechu. Ta měla podle WP za cíl "významně zvýšit hladinu strachu zadržované osoby", píše WP. Pappas především navrhl, aby do vyslýchání vězně byla zapojena i vojenská policie, ačkoli obvykle při těchto procedurách stojí stranou.

Psychické mučení

Osoby pověřené výslechem Syřana měly házet židlemi a stoly, aby "narušily jeho osobní prostor". Pak byla na řadě kapuce, kterou vyšetřovatelé měli vězni zahalit na mnoho hodin hlavu, aby neviděl a ztratil orientaci. Následující etapu tvořil pobyt v izolované cele, kam měl být vězeň doveden uličkou s rozdrážděnými psy.

K "přípravám" na výslech patřilo i to, že zajatec byl zbaven veškerého oděvu, nesměl tři dny zamhouřit oko a neustále byl střídavě předváděn k výslechu či byl vystaven hlasité hudbě. WP neupřesnil, zda generál Sanchez tajnou demarši se speciálním programem výslechu dostal a zda ji četl.

Bush slibuje: už k tomu nedojde

Činitelé Pentagonu v noci na pátek informovali, že armáda některé způsoby tvrdých výslechů zajatců nyní zakázala. Rozhodnutí o změnách výslechů padlo až po kontrole, kterou minulý týden dokončil generál Sanchez.

Prezident George W. Bush dal v sobotu najevo odhodlání nepřipustit, aby se týrání opakovalo. V pravidelném rozhlasovém projevu také navrhl, aby se skandál kolem trýznění iráckých zajatců omezil pouze na osoby, které byly do násilností v bagdádské věznici Abú Ghrajb zapojeny přímo. Poukázal na to, že na sedm vojáků již byla podána žaloba a připomněl, že první soud má začít tento týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám