Hlavní obsah

Saddáma Husajna bude hájit francouzský advokát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Mezinárodně zkušený francouzský advokát Jacques Vergés bude hájit u soudu svrženého iráckého vládce Saddáma Husajna. Právník v sobotu oznámil v Paříži, že ho o to oficiálně požádali Saddámovi příbuzní.

Foto: Archív MUDr. Ondřeje Měšťáka

Bezplatně se vyšetřit nechalo letos výrazně více pacientek, což je velmi pozitivní trend, pochvaluje si MUDr. Ondřej Měšťák.

Článek

Vergés už dříve převzal obhajobu bývalého iráckého vicepremiéra Tárika Azíze. V roce 2002 dočasně u mezinárodních soudů zastupoval také sesazeného a souzeného jugoslávského exprezidenta Slobodana Miloševiče. V minulosti ale obhajoval i někdejšího šéfa gestapa v jihofrancouzském Lyonu Klause Barbieho.

K přípravě procesu se zajatým Saddámem vyrazila už počátkem března do Bagdádu početná skupina amerických právníků. Zpracovávají akta, která mají sloužit irácké justici jako podklady pro procesy se svrženým iráckým vedením, a shromažďují důkazy. Iráčané chtějí soudit Saddáma v Iráku.

Američané Saddáma dopadli loni v prosinci u jeho domovského Tikrítu a zadržují ho na neznámém místě. Umožnili mu kontakt se zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže, jehož prostřednictvím může bývalý prezident komunikovat s rodinou.

Britská televizní stanice BBC uvedla, že američtí vojáci vystopovali v Iráku Saddámův úkryt díky informacím od zadrženého bodyguarda bývalého iráckého vůdce, kterého zajali předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám