Hlavní obsah

Propuštění francouzských novinářů v Iráku je jen otázkou času

– BAGDÁD/PAŘÍŽ

Dva francouzští novináři zadržovaní po dva týdny v Iráku jsou podle agentury AFP údajně mimo nebezpečí a jejich propuštění je jen otázkou času. Oznámil to v pátek Výbor muslimských ulemů, který zastupuje irácké sunnity. Únosci je už ve čtvrtek předali irácké opozici.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Uvedli to ve čtvrtek večer francouzský ministr zahraničí Michel Barnier a francouzský velvyslanec v Iráku. Zprávy přinesla delegace francouzských muslimů, která jedná o propuštění novinářů v Bagdádu.

Francouzský ministr kultury Renaud Donnedieu de Vabres večer potvrdil, že oba zadržovaní, sedmatřicetiletý Christian Chesnot z Radia France International a jednačtyřicetiletý redaktor novin Le Figaro Georges Malbrunot  už nejsou v rukou Islámské armády v Iráku. Tato militantní skupina, která se přiznala k vraždě italského novináře Enza Baldoniho, požadovala odvolání francouzského zákona zakazujícího ve veřejných školách muslimské šátky a další okázalé náboženské symboly, který platí od čtvrtka.

Ředitel listu Le Figaro Jean de Belot, pro který pracuje jeden z unesených, řekl, že předání unesených jiné skupině je "nanejvýš pozitivní prvek, ale musíme být stále opatrní". K nejvyšší opatrnosti ve vyjádřeních vyzval své ministry také premiér Raffarin. Zástupce šéfredaktora listu Le Figaro Charles Lambroschini však uvedl, že druhá skupina, která patří k irácké opozici, je "nakloněna propustit je".

Kampaň Francie za propuštění obou zadržovaný má podle BBC velkou podporu v muslimských zemích, protože Francie nebyla členem koalice zemí útočících na Irák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám