Hlavní obsah

Nezávislé zdroje tvrdí, že v Iráku zemřelo sto tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Šestačtyřicet prominentních britských osobností tvrdí, že v Iráku od začátku války v březnu loňského roku zemřelo na 100 000 civilistů. Odvolávají se na studii ve zdravotnické časopise Lancet a požadují po premiérovi Blairovi, aby začal vyšetřovat civilní oběti války.

Foto: Karolína Kudláčková

Žáci ZŠ Červený vrch koncertují v Muzeu hudby

Článek

Britská ministerstva odmítla čísla uváděné v časopisu Lancet, který v říjnu otiskl, že v Iráku zahnulo na 98 000 civilistů, ovšem nenabídla jiné cifry.

Signatář výzvy a spoluzakladatel organizace Iraq Body Count John Sloboda uvedl: "Britská vláda se ani nenamáhá počítat irácké oběti, tvrdí jen, že spolehlivá čísla nejsou k dispozici," přičemž dodal: "Žádná čísla z válečné zóny nejsou přesná, ale to není omluvou pro to, aby se nepokoušela zjistit. Z vlastních výzkumů a informací z iráckých nemocnic, márnic a dalších oficiálních zdrojů, které jsou přístupné a mohou se kombinovat se zprávami z médií a z vojenských zpráva, že se dají zjistit celkem přesné počty."

Vláda odhady zpochybňuje

Ministr zahraničí Jack Straw v listopadu sdělil, že vláda věří, že nejpřesnější data poskytuje irácké ministerstvo zdravotnický. To uvádí, že mezi dubnem a říjnem letošního roku zemřelo v Iráku 3 853 civilistů a 15 517 jich bylo zraněno.

Další ze signatářů, ředitel charitativní společnosti Medact, zdůraznil, jak potřebná jsou tato čísla. "Potřebujeme odhady obětí, abychom věděli, jaký dopad mají použité zbraně na populaci a abychom mohli naplánovat výši pomoc."

Mezi dalšími signatáři jsou také čtyři velvyslanci včetně bývalého ambasadora v Iráku, dva biskupové, spisovatel Harold Pinter a bývalý tajemník ministra obrany.

Signatáři se odvolávají na mezinárodní právo: "Jak víte, vaše vláda je vázána mezinárodními humanitárními zákony, podle nichž se musí při válečných operacích v Iráku chránit civilní obyvatelstvo."

Anketa

Považujte čísla o 100 000 mrtvých v Iráku zda věrohodná?
Ano, počty mohou být tak vysoké
83,8 %
Číslo je nadnesené, jde o desetitisíce
9,1 %
Jde nanejvýš o tisíce mrtvých
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 640 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám