Hlavní obsah

Iráčtí únosci: Italky jsou po smrti

DUBAJ/BAGDÁD

Skupina, která si říká Organizace džihádu, ve čtvrtek na internetu oznámila, že zabila dvě Italky, které držela od 7. září jako rukojmí. Důvodem je to, že italská vláda neuposlechla výzvy ke stažení svých sil z Iráku. Italské úřady zatím nemají žádné informace, které by smrt jejich dvou občanek potvrdily.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha
Článek

"Organizace džihádu v Iráku oznamuje, že boží soud byl vykonán nad dvěma italskými vězenkyněmi, byly zabity, protože italská vláda premiéra Silvia Berlusconiho nevyslyšela náš jediný požadavek (pro jejich propuštění), a tím bylo stažení z Iráku," uvádí se v prohlášení, v němž nejsou rukojmí označena jmény.

Pracovnice humanitární organizace Most pro Bagdád - Simona Pariová a Simona Torrettaová byly v Bagdádu uneseny na začátku září.

Autentičnost prohlášení datovaného 22.září však nebylo možné podle agentury Reuters ověřit. Bylo uveřejněno na islamistické stránce, která je využívána pro tyto účely jen zřídka. Na rozdíl od jiných rukojmích nebyl v případě obou Italek od jejich únosu uveřejněn žádný obrázek nebo videozáznam.

Itálie: Zatím nepotvrzeno

Italská agentura ANSA krátce na to uvedla, že italské úřady nemají žádné informace, které by mohly potvrdit zprávu o zavraždění jejich občanek v Iráku. Upozorňuje rovněž, že internetová stránka, na níž se objevila zpráva, je podle italských zpravodajských služeb málo spolehlivá. Zdůrazňuje, že s informací o zavraždění obou žen je třeba zacházet velmi obezřetně.

Skupina se jménem, které se podobá názvu Organizace džihádu, a to Islámský džihád, 12. září pohrozila, že obě Italky zabije, pokud Itálie do čtyřiadvaceti hodin nestáhne svoje jednotky z Iráku. Dva dny předtím se k jejich únosu ale přihlásila skupina napojená na teroristu Abú Músu Zarkávího.

Pokud by se smrt dvou Italek potvrdila, byly by to první ženy-rukojmí, jež byly v Iráku zavražděny. V rukou ozbrojenců se ocitli v minulých měsících dva italští novináři, kteří byli zavražděni. Od pondělí byli v Iráku zavražděni dva američtí rukojmí, které drželi teroristé Abú Músy Zarkávího od 16. září. [celá zpráva] Třetímu zajatci, Britovi Kennethu Bigleovi, hrozí stejný osud.

Brit žije a marně se obrací na Blaira

Na internetových stránkách islamistů bylo zveřejněno 11 minutové video (dvouminutová ukázka je na stránkách www.ogrish.com), v němž prosí o milost a obrací se na premiéra Tonyho Blaira, aby propustil irácké vězeňkyně a pomohl mu.

Britský ministr zahraničí Jack Straw řekl, že vláda dělá vše, aby zajistila Bigleyho propuštění, ale nevyhoví teroristům: "Obávám se to říci, ale na postoji britské vlády se nic nezměnilo".

"Je to zřejmě moje poslední možnost mluvit," říká do kamery unesený Bigley. "Prosím propusťte vězněné irácké ženy. Prosím, pomozte jim, pane Blaire. Jste jedinou osobou, na kterou se mohu obrátit, která mi může pomoci. Prosím, pomozte mi vidět mou ženu. Prosím, pomozte mi," pláče v závěru Bigley .

V reakci na video Jack Straw uvedl: "Umocňuje to mučivý tlak v hrozné situaci, do níž teroristé dostali pana Bigleyho. Naše srdce pukají s ním i se jeho rodinou." Británie ovšem nadále odmítá jednání s teroristy, kteří za jeho život požadují propuštění všech žen z iráckých vězení. Britové uvedli, že v iráckých vězeních nejsou žádné ženy.

Bakterioložky zůstávají v rukou Američanů

Američané vězní dvě ženy, irácké bakterioložky Riháb Táháovou a Húdu Sálih Mahdí, které jsou podezřelé, že za Husajnova režimu vedly výzkum bakteriologických zbraní.

Ve středu irácké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že první z nich by mohla být urychleně propuštěna. Měla se na svobodu dostat ještě dnes. Američané však jejich propuštění odmítli. [celý článek]

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku uneseny dvě italské dobrovolnice

Skupina ozbrojenců v úterý odpoledne v centru iráckého Bagdádu unesla dvě mladé Italky, které pracují pro nevládní humanitární organizaci Most pro Bagdád....

Výběr článků

Načítám