Hlavní obsah

Únosci Italek žádají propuštění vězňů a varují Dánsko

– BAGDÁD

Skupina ozbrojenců, která v úterý unesla dvě italské dobrovolnice pracující v Bagdádu, v pátek dala vládě 24hodinové ultimátum na splnění požadavků, jimiž podmiňuje zveřejnění informací o osudu rukojmích. Za zprávy o Italkách chce skupina Ansar Zavahrí propuštění "všech muslimů vězněných v Iráku".

Foto: Letní barokní festival

Letní barokní festival navázal na 9 týdnů baroka, jednu ze stěžejních akcí roku 2015.

Článek

Výzva se objevila na internetu a autoři v ní hrozí, že jestliže "Itálie požadavek do 24 hodin nesplní, Italové se nikdy o osudu svých spoluobčanek nic nedovědí".

Itálii dnes navštíví irácký prezident Ghazí Javar, který před cestou do Říma v Berlíně prohlásil, že únosci chtějí za zadržované Italky Simonu Pariovou a Simonu Torrettaovou výkupné.

Skupina Ansar Zavahrí v internetovém vzkazu nepřímo hrozí, že rukojmí zabije. "Doufáme, že italská vláda dostala lekci a že začíná chápat, že naše slova jsou jako meč: Když pohrozíme, zabíjíme," uvádí se v textu.

Skupina, která si říká Islámská armáda, v srpnu zabila zajatého italského novináře Enza Baldoniho. Za jeho propuštění žádala, aby Itálie stáhla vojáky z Iráku, což italská vláda opakovně odmítla.

Na řadě je Dánsko

Dnešní prohlášení také upozorňuje, že Dánsko je další v řadě zemí, které musejí být potrestány z účast v koalici v Iráku. "Itálie a Rusko už byly potrestány, teď došlo na dánskou vládu," tvrdí se v textu. Kodaň na jih Iráku vyslala 500 vojáků, kteří slouží pod britským velením.

Od srpna zůstávají v rukou únosců v Iráku dva francouzští novináři. Francouzský ministr zahraničí Michel Barnier, který těsně po únosu přijel osobně na Blízký východ, dnes prohlásil, že situace v Iráku je "velmi obtížná", ale že osvobození Christiana Chesnota a Georgese Malbrunota je stále "možné". Francie prý má jistotu, že jsou novináři naživu a že s nimi únosci dobře zacházejí.

Boje pokračují v Talafaru

V Iráku mezitím pokračují boje mezi americkou armádou a iráckými povstalci. Noční útok Američanů na město Talafar, ležící 70 kilometrů od Mosulu, si vyžádal na straně povstalců 45 mrtvých a 80 zraněných. Podle sdělení armády, zahájily jednotky USA operaci, která má navrátit správu na Talafarem irácké vládě. Podle USA je Talafar dalším z center odpůrců okupace a irácká armáda byla z města minulý týden vyhnána "velkým množstvím teroristů."

Čtvrteční boje v tomto městě si vyžádaly život 27 Iráčanů a zranění 72 dalších. Podle lékařů místní nemocnice jsou ve většině případů obětmi civilisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám