Hlavní obsah

V Iráku uneseny dvě italské dobrovolnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Skupina ozbrojenců v úterý odpoledne v centru iráckého Bagdádu unesla dvě mladé Italky, které pracují pro nevládní humanitární organizaci Most pro Bagdád. Informovala o tom italská televizní stanice Rai Uno a zprávu potvrdil mluvčí organizace.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se o víkendu odehrají události z třicetileté války.

Článek

Simona Pari a Simona Torretta se zabývaly školstvím a čištěním vody. Byly odvlečeny spolu s jedním iráckým kolegou, se kterými pracovaly v bagdádských kancelářích, upřesnil mluvčí v římském sídle organizace. K únosu se dosud nikdo nepřihlásil.

Most pro Bagdád je dobrovolné sdružení, které vzniklo v roce 1991 po první irácké válce. Jeho cílem je pomáhat všemožně Iráčanům. Do loňského svržení režimu Saddáma Husajna také usilovalo o odvolání mezinárodního ekonomického embarga proti Iráku, kterým podle organizace trpělo především obyvatelstvo a nikoli vláda a armáda.

Od zahájení války s Irákem loni v březnu unesli místní vzbouřenci přes sto cizinců. Podle všeho byla do dnešního přepadu unesena jen jedna žena, Japonka, která byla také nakonec propuštěna.

Do zajetí již v minulosti padli Italové, z nichž únosci dva zavraždili. Italský premiér Silvio Berlusconi v této souvislosti koncem srpna hovořil o "barbarském aktu" a zároveň potvrdil, že nepřichází v úvahu, aby Itálie stáhla svých 3000 vojáků rozmístěných na jihu Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna.

Neznámý zůstává osud dvou francouzských novinářů, jejichž stopa v Iráku zmizela koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám