Hlavní obsah

Další nálet na Fallúdžu, 70 % Sámarry v rukou koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA/SÁMARRA

Třetí nálet na iráckou Fallúdžu za 24 hodin podniklo v neděli ráno americké letectvo. zasáhlo dům, který údajně sloužil ozbrojeným rebelům jako sklad munice. Nemocnice hlásí, že byli zabiti dva lidé.

Foto: Jiří Smutný

Z loňské akce: Přípravy na náměstí Míru

Článek

Po zásahu se podle armádního komuniké z budovy ozvala série explozí potvrzujících, že tam byla uskladněna munice. Počet obětí nebylo možné zjistit, v prohlášení se uvádí, že "bylo pravděpodobně zabito velké množství nepřátelských bojovníků". V budově se podle něj nacházelo 10 až 15 rebelů, kteří jsou podezřelí z vazeb na jordánského teroristu abú Músu Zarkávího.

Fallúdžská nemocnice uvádí, že byli zabiti dva lidé a deset zraněno. Nemocnice hlásí také další dva mrtvé civilisty, kteří údajně přišli o život při útoku tanku na jeden z domů.

5000 vojáků dobylo 70 procent Sámarry

Američtí a iráčtí vojáci v neděli pročesávají irácké město Sámarrá, jehož většina byla v pátek po velké ofenzivě 3000 vojáků z 1. pěší divize, které podporovala 2000 iráckých vojáků. Šlo o největší ofenzívu od konce války.

Američané uvádějí, že ovládli 70 % rozlohy města. Tvrdí, že při útoku zabili 125 vzbouřenců a 88 jich zajali. Místní představitelé odmítají tvrzení ministra vnitra, že mezi oběťmi nejsou žádní civilisté. Jedna Iráčanka sdělila CNN, že její švagrová a šest jejích holčiček bylo zabito v autě, které zasáhla americká střela. Také zdroje z nemocnice uvádějí, že většinou byli zabiti civilisté.

Při nedělním pumovém atentátu na policejní stanici v Bákubě byl zraněn jeden policista.

Reklama

Související články

Irácký generál pomáhal povstalcům

Američané zatkli v Bákubě generála Táliba Abeda Ghajiba Nadžma Lahíbího, který byl před dvěma týdny jmenován do čela Irácké národní gardy v sunnitské provincii...

Výběr článků

Načítám