Hlavní obsah

Irácký generál pomáhal povstalcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KÁHIRA

Američané zatkli v Bákubě generála Táliba Abeda Ghajiba Nadžma Lahíbího, který byl před dvěma týdny jmenován do čela Irácké národní gardy v sunnitské provincii Dijala. Je podezřelý z pomoci povstalcům v oblasti sunnitského trojúhelníku, kde leží i Fallúdža. Uvedl to mluvčí americké První pěší divize.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zlínský park Komenského

Článek

Generál byl zadržen v Bákubě,  podle některých zpráv je ve vazbě už od čtvrtka.  Ve jeho nové funkci ho ani nestačila potvrdit irácká prozatímní vláda. Dříve působil jako instruktor v bagdádském výcvikovém středisku a za loňské války velel iráckým jednotkám v Mosuúu.

V neděli příslušníci odboje z minometů zaútočili na americkou vojenskou základnu severně od Bákuby. Z místa stoupají sloupy kouře, ale nikdo z Američanů nebyl zraněn.

V Bagdádu zabíjela raketa

V neděli na bagdádskou obchodní čtvrť Karrádat v centru metropole dopadla raketa, která zabila nejméně jednoho člověka a další zranila. Na místě se vzňaly dva automobily a sanitky odvážely raněné do nemocnice.

Bombardování Fallúdži

Celou sobotu trvaly útoky na sunnistkou Fallúdžu. V sobotu americké letectvo a dělostřelectvo celkem třikrát bombardovalo domy v tomto městě, v nichž se podle zpravodajských zdrojů měli setkávat lidé spojení s teroristou abú Músou Zarkávím. Zabilo přitom 14 lidí, z toho několik žen a dětí. Trvají však na tom, že v době útoku nebyly na cílech útoků přítomni žádní civilisté. [celá zpráva]

Egypťané zaplatí za rukojmí

Egyptská telefonní společnost Orascom, jejíchž šest egyptských zaměstnanců bylo tento týden uneseno v Iráku, zaplatí za jejich propuštění výkupné. Napsal to dnes egyptský vládní deník Al-Ahrám. Podle iráckých zdrojů listu o propuštění Egypťanů vyjednávají s únosci kmenoví vůdci. Egypťané pracovali v irácké odbočce společnosti Iraqna a pohřešovaní jsou od středy a čtvrtka. [celá zpráva]

K únosu se dosud nepřihlásila žádná skupina a podle Al- Ahrámu motivy únosců zřejmě nejsou politické ale zištné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám