Hlavní obsah

CIA nevylučuje pravost "bin Ládinovy" nahrávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/VARŠAVA

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) ve čtvrtek konstatovala, že nahrávka s hlasem muže, který se prohlašuje za Usámu bin Ládina, je pravděpodobně autentická. Také podle amerického ministra zahraničí Colina Powella patří hlas na záznamu skutečně bin Ládinovi.

Foto: Archiv Salesiánského střediska Štěpána Trochty - DDM

Po stopách Štěpána Trochty

Článek

Nahrávku převzala pro čtvrteční vysílání katarská televize al- Džazíra. Arabsky hovořící muž, který tvrdí, že je Usáma bin Ládin, vůdce islámské teroristické organizace al-Kajdá, vyzývá evropské země, aby stáhly své vojáky z muslimských zemí, a nabízí jim za to příměří. CIA provedla technickou analýzu hlasu na zhruba sedmiminutovém záznamu a zjistila, že nahrávka je pravděpodobně stará několik týdnů, informuje agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele této zpravodajské služby.

Powell: Takový odpor jsme nečekali

 "Podle mých informací je to skutečně bin Ládinův hlas," prohlásil Powell v rozhovoru pro večerní vysílání polské televize TVP1. Powell také potvrdil pevné odhodlání USA v boji proti terorismu. "Nemůžeme podlehnout lidem jako bin Ládin, kteří utrácejí peníze, aby zabíjeli nevinné lidi. Musíme je porazit," řekl. Zmínil se i o Iráku, když prohlásil, že "v této chvíli by bylo nezodpovědné Irák opustit, podlehnout zločincům, banditům, elementům starého režimu a teroristům".

Připustil přitom, že nynější nárůst napětí v Iráku Američany překvapil: "Takový odpor rok po pádu (bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna) jsme nepředpokládali, ale adaptujeme se na situaci a změníme taktiku". Ujistil také, že američtí vojáci nezůstanou v Iráku "ani jeden den navíc, až to bude možné - stejně jako jejich polští kolegové".

Nabídka příměří platí tři měsíce

Hlas na záznamu poukazuje na vraždu zakladatele palestinského militantního hnutí Hamas šajcha Ahmada Jasína, kterého zabili izraelští vojáci, a přičítá vinu za tuto smrt Spojeným státům, kterým také slibuje odplatu, stejně jako Izraeli. "Dveře k příměří jsou otevřené tři měsíce", varuje hlas na záznamu a upozorňuje, že tento časový prostor nebude prodloužen. "Příměří začne, jakmile poslední voják opustí naše země," říká údajný bin Ládin bez dalších podrobností.

Řada evropských zemí jako Británie, Francie, Španělsko, Itálie a Německo již tuto "nabídku" odmítla s poukazem, že si nedají diktovat podmínky od teroristické organizace. České ministerstvo zahraničí bez dalšího upřesnění oznámilo, že svůj dlouhodobý postoj k této věci nemění. Evropští představitelé dali najevo přesvědčení, že nahrávka je zřejmě pokusem vrazit klín mezi evropské spojence a Spojené státy.

Reklama

Související články

Odměna za Usámu vzroste na 50 miliónů

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila navýšení odměny za dopadení šéfa teroristické sítě al-Kajdá Usámy bin Ládina na dvojnásobnou sumu - 50...

Bílý dům odtajnil zprávu o al-Kajdá

Bílý dům v sobotu odtajnil a zveřejnil zprávu, kterou tajné služby předložily americkému prezidentu George Bushovi měsíc před teroristickými útoky 11. září...

Výběr článků

Načítám