Hlavní obsah

Jak vybrat nový televizor

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani posledních pár dnů před Vánocemi se obchodníci nevzdávají a e-mailové i poštovní schránky zaplavují nabídkami na zaručeně výhodné koupě. Stranou nezůstaly ani televizory. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ty nejlevnější televizory se v dnešní době dají pořídit už za pár tisíc korun. Samozřejmě ale od nich nemůžeme očekávat takovou kvalitu jako od těch dražších.

U levnějších přístrojů je třeba dávat pozor především na pozorovací úhly, při pohledu svrchu nebo zespodu může být obraz deformován, což pak při sledování televize například z gauče představuje problém.

Většina aktuálně nabízených televizorů nabízí full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Na trh se ale pomalu začínají dostávat také modely se standardem 4K (ultra HD), tedy s rozlišením 3840 x 2160 pixelů.

Pokročilé funkce

Kromě vysokého rozlišení lákají výrobci také na zakřivené obrazovky. Ty jsou schopné uživatele daleko více vtáhnout do děje filmu, protože jej obklopují.

Ceny těchto přístrojů jsou však stále příliš vysoké, a tak obchodníci sázejí na jiná lákadla. Téměř za samozřejmost lze považovat USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Samozřejmostí jsou také konektory pro připojení internetových kabelů, případně bezdrátové adaptéry wi-fi. Kromě brouzdání po webu dokáže pak televizor nabídnout program, ale i třeba kuchařku. Některé modely dokonce dovolují instalovat další aplikace.

Panasonic TX-50CS630E: možnost sledovat TV odkudkoliv

Televizor Panasonic TX-50CS630E rozhodně není tím nejlevnějším, co je možné na tuzemském trhu aktuálně zakoupit. Za cenu pohybující se pod hranicí 17 tisíc korun ale nabízí velmi slušnou výbavu i obrazovou kvalitu. 50palcová (127 cm) úhlopříčka nabízí full HD rozlišení.

Foto: archív výrobce

Panasonic TX-50CS630E

Pochválit si tento přístroj zaslouží za poměrně věrné podání barev, kvalita zobrazení je v dané cenové kategorii rozhodně nadstandardní. Samozřejmostí je vlastní operační systém, o jehož plynulý chod se stará dvoujádrový procesor. Ten umožňuje nejen instalovat aplikace, ale také nahrávat pořady na vloženou USB klíčenku.

Velmi zajímavá je také funkce TV Anywhere. Dávají zrovna oblíbený film nebo zajímavé utkání a vy nejste doma? Stačí televizor připojit k internetu, prostřednictvím kterého se bude obraz streamovat do chytrého telefonu nebo tabletu. Díky tomu můžete televizi sledovat na svém mobilním zařízení klidně i na druhém konci planety.

  • Klady: barevné podání displeje, množství nabízených funkcí
  • Zápory: nemá DVB-T2 tuner
  • Cena: 16 700 Kč

Samsung UE48JS8502T: zakřivené displeje vládnou

Na zakřivenou obrazovku vsadila u své vrcholné řady televizorů společnost Samsung. Například u modelu UE48JS8502T má divák díky tvaru obrazovky pocit, jako by jím byl skutečně obklopen. Zakřivení zároveň umožňuje sledovat obraz ze stejné vzdálenosti z mnoha úhlů.

Foto: archív výrobce

Samsung UE48JS8502T

I svými parametry patří tento konkrétní model k tomu nejlepšímu, co je aktuálně k dostání. Nabízí 4K rozlišení (3840 x 2160 obrazových bodů) při úhlopříčce 48 palců (121 cm). Pokud by to bylo někomu málo, v nabídce Samsungu jsou stejně vybavené přístroje se zakřiveným displejem a úhlopříčkou přesahující klidně dva metry. Vzhledem k tomu, že jde o aktuální vlajkovou loď výrobce, není velkým překvapením, že obraz je bez sebemenší chybičky.

Barvy jsou velmi bohaté, díky čemuž je možné zobrazit široký rozsah odstínů od úplné černé až po čistě bílou. Ve výbavě nechybí ani bezdrátový adaptér wi-fi, tři USB porty, 4 HDMI konektory, možnost zobrazení obrazu v obraze, digitální tuner DVB-T2, podpora DVB-C. Samozřejmostí je také vlastní operační systém umožňující instalaci aplikací.

  • Klady: špičkový obraz, zakřivená obrazovka
  • Zápory: vyšší cena (s ohledem na konkurenční televizory se 4K displejem)
  • Cena: 54 000 Kč

Philips 22PFT4000: cena hraje prim

Jedním z nejlevnějších 22palcových televizorů na trhu je aktuálně Philips 22PFT4000. Prodává se za cenu už okolo čtyř tisíc korun, přitom nabízí výbavu, za kterou by se nemusely stydět ani dražší přístroje. Při úhlopříčce 56 centimetrů nabízí rozlišení full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů).

Foto: archív výrobce

Philips 22PFT4000

Ve výbavě nechybí kromě dvou HDMI konektorů ani port USB. Díky němu může přístroj sloužit zároveň jako rekordér. Přijímat je možné DVB-T2 signál i vysílání DVB-C.

Na první pohled Philips 22PFT4000 zaujme také svým netradičním stojanem, díky kterému je televizor nakloněn jakoby dozadu. Výrobce totiž počítá s tím, že jej budou lidé často přenášet – z obýváku do garáže nebo kuchyně. I proto hmotnost zařízení dosahuje hodnoty pouze 3,2 kg.

  • Klady: nízká cena, snadno se přenáší
  • Zápory: u testovaného kousku bylo místy nerovnoměrné podsvícení
  • Cena: 4300 Kč

Changhong UHD55C5500IS: láká na elegantní vzhled

Především na atraktivní vzhled sází televizor Changhong UHD55C5500IS, který je vybaven 55palcovou (139 cm) obrazovkou s rozlišením 4K (3840 x 2160 obrazových bodů). Tento stroj představuje aktuálně to nejlepší v portfoliu tohoto čínského výrobce.

Foto: archív výrobce

Changhong UHD55C5500IS

Televizor se vyznačuje velice tenkým rámem monitoru, který doplňuje elegantní stříbrný podstavec. Stejně jako u drtivé většiny konkurentů nechybí ani možnost instalace aplikací. Vhod jistě přijde také USB port. Díky systému od společnosti Changhong mohou být totiž připojená externí média (pevný disk nebo flashka) použita podobně jako videorekordér k nahrávání vysílání.

Vhod může přijít také dětská pojistka nebo hotelový mód. Případní zájemci musí oželet 3D režim, s dimenzí navíc si televizor neporadí. Ve výbavě navíc chybí DVB-T2 tuner, který by umožňoval v budoucnu přijímat televizní signál ve 4K standardu. Vystačit si tak majitelé tohoto přístroje budou muset pouze s přehráváním videí v ultravysokém rozlišení pouze z externích zdrojů.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: nenabízí 3D obraz, absence DVB-T2 tuneru
  • Cena: 24 800 Kč

SONY VPL-VW500ES: pro filmové fajnšmekry

Pokud toužíte po co největší obrazovce a rozměry současných televizorů vám nevyhovují, může přijít vhod také projektor. Na filmové fajnšmekry, kteří nemají do kapsy příliš hluboko, cílí například model SONY VPL-VW500ES. Nabízí se totiž za částku, za kterou by se dalo pořídit klidně i menší rodinné auto.

Foto: archív výrobce

SONY VPL-VW500ES

Na druhou stranu za čtvrt miliónu korun dostanou případní zájemci to nejlepší, co je aktuálně na trhu k dostání. Vlajková loď společnosti Sony nabízí vysoké nativní 4K rozlišení 4096 x 2160 bodů, přičemž dokáže vytvořit až 300palcový obraz (760 cm). To jsou hodnoty, o kterých si většina televizorů může nechat jenom zdát.

Obrazové kvalitě nelze vůbec nic vytknout, byť světelnost je pouze 1700 lumenů. Projektor dokáže v domácích podmínkách vtáhnout uživatele do děje filmu úplně stejně, jako kdyby seděl v kině. Samozřejmě nechybí USB ani HDMI rozhraní.

  • Klady: prvotřídní obraz, 4K rozlišení
  • Zápory: velmi vysoká cena
  • Cena: 260 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám