Hlavní obsah

Novinky ze světa digitálních fotoaparátů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara výrobci fotoaparátů uvedli na trh řadu zajímavých novinek. Zákazníky lákají na šikovné funkce i atraktivní ceny. Ne každá nabídka je ale tak výhodná, jak by se mohlo zdát.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Prvním hlediskem výběru často bývá rozlišení, které je dáno v jednotkách megapixelů. Obchodníci nám často tvrdí, že čím více jich je, tím lépe. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Na trhu rozeznáváme několik různých kategorií digitálních fotoaparátů. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty. Svou oblibu si vysloužily především díky svým rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Kompaktům je často vyčítána horší kvalita fotek ve srovnání s pokročilejšími přístroji. To však v dnešní době platí jen u těch nejlevnějších modelů. Většina dnešních kompaktů už dělá tak povedené snímky, že v rodinných fotoalbech rozhodně ostudu neudělají. Nejlevnější kompakt je možné zakoupit už za tisíc korun.

Není foťák jako foťák

Pro náročnější uživatele jsou určeny ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Kvůli této přednosti je nutné počítat i s vyšší pořizovací cenou okolo 3000 Kč.

Rozeznáváme zoom (přiblížení) digitální a optický. Digitální nám obraz přiblíží tím, že zvětší jednotlivé pixely obrazu. Proti tomu optický nám fyzicky obraz opravdu přiblíží. Z toho vyplývá, že optický zoom nezhoršuje kvalitu obrazu, jako je tomu u digitálního. Někteří obchodníci často kategorie přiblížení nerozlišují, a matou tak zákazníka.

Nejnáročnější uživatelé upřednostní zrcadlovky, které dokážou ze všech kategorií pořídit nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu.

Snímky mají daleko méně obrazových chyb. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru nebo detailního pohledu se totiž vždy hodí jiný objektiv. Ceny zrcadlovek startují na 9000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

3D obraz a GPS jako nadstandard

Některé nové fotoaparáty mají navíc prémiové funkce. Řeč je například o vestavěném GPS modulu, který dokáže k snímkům přiřadit i data o poloze. V počítači se pak mohou zobrazovat přehledně na mapě.

Šikovná je také podpora WiFi sítí, díky kterým se fotoaparát dokáže připojit na internet. S jeho pomocí pak ukládá fotografie přímo do počítače nebo na web. Některé modely jsou pro změnu vybaveny dotykovými displeji, které přijdou vhod hlavně při ostření – stačí na displeji kliknout na místo, kde má přístroj zaostřit.

Někteří výrobci zase sázejí na 3D obraz. Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachycují fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali. Tyto přístroje navíc dovedou natáčet také trojrozměrná videa. Pořízený materiál si je možné přímo po vyfotografování prohlédnout díky 3D displeji.

Genius G-Shot 507: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším novým digitálním fotoaparátem na trhu je Genius G-Shot 507. Pořídit jej je možné už za necelých tisíc korun. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 90 x 58 x 13 mm. Je vybaven CMOS snímačem s rozlišením pět megapixelů.

Foto: Genius

Genius G-Shot 507

Slabou stránkou přístroje jsou především možnosti přiblížení. Obsahuje totiž jen osminásobný digitální zoom. Absenci optického zoomu se snaží kromě nízké ceny vynahradit také šikovnými vychytávkami. Řeč je například o automatické detekci obličejů. Obsahuje dokonce i detekci úsměvů. Pokud tuto funkci aktivujete, snímek je pořízen přesně ve chvíli, kdy se člověk před objektivem usměje. Genius G-Shot 507 nabízí celkem přes deset scénických režimů.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: absence optického zoomu; kvalita fotografií odpovídá ceně přístroje
  • Cena: 950 Kč

Fujifilm FinePix F500: šikovný ultrazoom

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Fujifilm FinePix F500, který nabízí rozlišení 16 megapixelů a patnáctinásobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů. Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Samozřejmostí je stabilizace obrazu.

Foto: Genius

Fujifilm FinePix F500

Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem. Fujifilm FinePix F500 dokáže vytvářet i panoramatické fotografie v 360° režimu, kdy automaticky poskládá jednu vyfocenou fotografii vedle druhé. Výsledek je velice povedený. Včetně baterie a paměťové karty váží fotoaparát jen nepatrně více než obyčejný mobil – 215 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 4500 Kč

Olympus Tough TG-810: nezničitelný fotoaparát

Fotoaparát Tough TG-810 od společnosti Olympus má mimořádně pevnou konstrukci. Díky tomu odolá nárazům, chladu i prachu. Navíc je vodotěsný, díky čemuž je s ním možné fotografovat i pod vodou až do hloubky 10 m. Fotoaparát má rozlišení 14,5 megapixelu, pětinásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600.

Foto: Novinky

Olympus Tough TG-810

Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou tři palce a rozlišením 920 tisíc bodů. Ve výbavě přístroje nechybí ani optický stabilizátor. Samozřejmostí je možnost natáčení ozvučených videí. Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 100 x 65 x 26 mm a hmotnost 221 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 7500 Kč

Nikon D3100: zrcadlovka s nízkou cenovkou

Digitální zrcadlovka Nikon D3100 cílí především na amatérské a poloprofesionální fotografy. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Novinka je vybavena CMOS snímačem s rozlišením 14,2 megapixelu.

Foto: Novinky

Nikon D3100

Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce. Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. I přes relativně nízkou pořizovací cenu je dodáván se základním objektivem. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: poměr cena/kvalita
  • Zápory: displej digitální zrcadlovky je na slunci hůře viditelný
  • Cena: 11 500 Kč

Nokia 808 PureView: fotoaparát a mobil v jednom

Začátkem roku byl odhalen smartphone Nokia 808 PureView, který je jako první telefon na světě vybaven fotoaparátem s rozlišením 41 megapixelů. Jak už je u finského výrobce zvykem, optiku dodala společnosti Carl Zeiss.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Zda bude tak vysoké rozlišení pro přístroj opravdu přínosem, se ukáže, až se telefon začne prodávat. Někteří odborníci se totiž obávají, že vysoké množství pixelů je jen marketingovým tahem a snímky nebudou příliš kvalitní. Nokia však tvrdí, že technologii vyladila tak, že nabídne nebývale čistý detail a ostrost. Vestavěný fotoaparát dovede natáčet i Full HD video (1920 x 1080 obrazových bodů).

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 32 GB. Nechybí ani podpora WiFi, Bluetooth či HDMI výstup pro připojení telefonu k televizoru nebo projektoru.

  • Klady: rozlišení fotoaparátu
  • Zápory: cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 14 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám