Hlavní obsah

Stačí změnit datum a certifikát v mobilu zezelená. Oprava se nechystá

Na kuriózní chybu v aplikaci Tečka, která slouží k prokazování bezinfekčnosti v souvislosti s koronavirem, upozornili v úterý uživatelé na Twitteru. Ti si všimli toho, že stačí změnit datum v mobilu a červený certifikát může rázem zezelenat. Oprava se přitom nechystá.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Patrně jako první upozornil na chybu uživatel vystupující pod jménem petruj87. „V aplikaci tečka stačí změnit datum na telefonu a jste zelení,“ uvedl na Twitteru. Jeho pokus zopakovaly desítky dalších lidí a skutečně funguje.

Při případné kontrole ale taková změna nebude příliš platná. Samotný QR kód se totiž nijak nezmění, a tak při jeho načtení kdokoliv zjistí, že je certifikát zobrazen zelenou barvou chybně. Pravost lze zkontrolovat také tím, že se kontrolor podívá na datum očkování a připočte k tomu 14 dní.

Na druhou stranu, pokud někdo kontroluje více certifikátů najednou jen letmým pohledem, může se snadno nechat zelenou barvou v aplikaci „uchlácholit“.

Přesto se údajně oprava této chyby nechystá. „Víme o tom, systémově to řešit neplánujeme. V čTečce (aplikace, která certifikáty kontroluje, pozn red.) se to zobrazí správně a je to jeden z důvodů, proč při kontrole certifikátů používat čTečku,“ řekl Novinkám mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka s tím, že QR kód při načtení zasvítí červeně.

Milion uživatelů

Aplikace Tečka slouží jako digitální covidový certifikát, díky kterému se mohou lidé prokázat svou bezinfekčností nejen prostřednictvím očkování, ale i testů nebo potvrzením o prodělání nemoci. Do aplikace je možné načíst certifikáty i více osob, například členů rodiny.

K nedělnímu večeru si Tečku stáhlo 1,035 milionu uživatelů. „Denně aplikaci Tečka otevře alespoň jednou zhruba 250 tisíc lidí,“ uvedla NAKIT.

Aplikace Tečka mnoha lidem zčervenala, po druhé dávce zase zezelená

Software

Reklama

Související články

Aplikaci Tečka si stáhlo přes milion lidí

Aplikaci Tečka, s jejíž pomocí lidé mohou prokazovat, že jsou očkovaní proti koronaviru, otestovaní nebo po nemoci, si stáhlo přes milion lidí. V neděli večer...

Výběr článků

Načítám