Hlavní obsah

Mozilla u mobilů zaspala. Napravit to má Fenix

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých měsících se společnost Mozilla velmi soustředila na vývoj Firefoxu pro klasické počítače, verze pro smartphony s operačním systémem Android šla tak trochu stranou. Zástupci Mozilly však nyní prozradili, že se to změní, chystají nový prohlížeč zvaný Fenix.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

„Vloni Mozilla hodně soustředila vývoj na desktop a velkou verzi 57 Quantum. Firefoxu pro Android se takové pozornosti rozhodně nedostalo, i když změny v jádře se do něj později dostaly. Mozilla samozřejmě opravuje chyby a aktualizuje jádro, aby bylo bezpečné ho na mobilech používat, ale aktivně do mobilní verze nové funkce nepřidává,“ přiblížil aktuální situaci Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Ten zároveň prozradil, že důvodem zpomalení vývoje jsou zřejmě práce na novém prohlížeči s označením Fenix. „Fenix používá nové komponenty Android components a GeckoView – knihovny postavené speciálně pro tvorbu prohlížečů,“ zdůraznil.

Podle něj zatím není jasné, zda bude Fenix jinak zaměřeným prohlížečem, nebo nakonec půjde o přepis Firefoxu pro Android. „Nicméně zmiňované nové knihovny bude Mozilla sdílet mezi všemi svými prohlížeči a případně dalšími aplikacemi pro Android,“ podotkl.

„Aktuálně se kromě Firefoxu pro Android vyvíjí i Firefox Focus a pro indonéský trh Firefox Rocket,“ konstatoval Stanke a dodal: „Určitě se ale nemusíte bát Firefox pro Android dále používat. I když nedostává v každé verzi tolik nových funkcí, pořád se udržuje a je bezpečné ho používat.“

Vylepšení desktopové verze

Prakticky úplně nový vzhled dostala desktopová verze Firefoxu už loni v listopadu. Tehdy byla vydána aktualizace zvaná Quantum, která navíc přinesla celou řadu nových funkcí. Kromě nového vzhledu láká také na výrazně rychlejší chod než předchůdce. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

V první řadě je třeba zmínit nové uživatelské rozhraní zvané Photon. To místo zaoblených panelů sází na ostře řezané linie, působí modernějším dojmem a je přehlednější. Nová domovská stránka nabízí zajímavý obsah pro opětovné navštívení a průvodce, který uživateli ukáže zajímavé funkce Firefoxu.

„Mnoho akcí v prohlížeči probíhá asynchronně, takže jsou rychlejší, plynulejší a neblokují zbytek Firefoxu. Například posouvání stránek (scrollování – pozn. red.), přepínání panelů nebo animace tlačítek použité ve Photonu,“ konstatoval Stanke.

Celá řada změn se ale dotkla i technické stránky prohlížeče. „Nová CSS knihovna Stylo zrychluje vykreslování stránek. Do Firefoxu se dostala v rámci projektu Quantum, odtud název verze,“ přiblížil Stanke jednu z předností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám