Hlavní obsah

Mobilní aplikace od OSN informuje o intenzitě slunečního záření

Ženeva

Jaká je přesná intenzita slunečního záření kdekoliv na světě? To může nyní snadno zjistit každý majitel chytrého telefonu. Organizace spojených národů (OSN) totiž představila novou mobilní aplikaci SunSmart Global UV, kterou je možné stahovat zdarma. Aplikace zároveň poradí, jak a kdy se před sluncem chránit.

Foto: archív tvůrců

Aplikace SunSmart Global UV

Článek

Aplikace využívá aktuální meteorologické údaje z celé planety a má přispět ke snížení rizika vzniku rakoviny kůže, která každoročně způsobí úmrtí více než 100 000 lidí. Na jejím vývoji se kromě WHO podílela i Světová meteorologická organizace (WMO) a další agentury OSN.

V aplikaci lze v závislosti na dané lokalitě zjistit, jak vysoká intenzita slunečního záření je aktuálně venku, kromě toho se nabízí i předpověď na další dny. Program zároveň doporučí, jaká ochrana před sluncem je v daných podmínkách vhodná. Podle WHO mohou někteří lidé utrpět vážné popáleniny už po 15 minutách pobytu na přímém slunci. Citlivost kůže se liší podle fototypu, tedy typu kůže.

Satelitní snímky jako na dlani. Windy.com zobrazuje plynulé animace

Internet a PC

Intenzita slunečního záření se uvádí na stupnici takzvaného UV indexu, který se pohybuje od stupně jedna do stupně 11+, který označuje extrémně intenzivní sílu paprsků. Od stupně tři se doporučuje při pobytu venku používat ochranu proti slunci, v Evropě během letních dní intenzita záření dosahuje i stupně osm. UV index se zvyšuje také spolu s nadmořskou výškou.

WHO upozornila, že škodlivost pobytu na slunci je kumulativní, což znamená, že i při nižší intenzitě záření existuje vysoké riziko, pokud je člověk na slunci bez ochrany dlouho.

Rizikový faktor při vzniku rakoviny kůže

Pobyt na slunci je hlavním rizikovým faktorem při vzniku rakoviny kůže. Odhaduje se, že v roce 2020 bylo po celém světě diagnostikováno kolem 1,5 milionu nových případů karcinomu kůže, 120 000 lidí této nemoci podlehlo. Slunce může vážně poškodit i zrak.

„Tato aplikace kombinuje znalosti meteorologů, ekologů i zdravotníků a pokouší se pomoci lidem chránit se před sluncem v práci i ve volném čase. Je unikátní, protože využívá data z měřicích meteorologických stanic na úrovni jednotlivých zemí a poskytuje tak přesné informace o UV indexu podle konkrétního místa pobytu,” uvedl šéf WMO Petteri Tallas.

Aplikaci SunSmart Global UV je možné stahovat bezplatně pro operační systém Google Android, ale také pro iOS od Applu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám