Hlavní obsah

Hackeři spojili síly v boji za zelenější planetu. Výsledkem je mobilní aplikace

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci minulého týdne se konala největší on-line inovační akce v Evropě zvaná GreenHack. Pod záštitou Evropské komise se na akci 200 hackerů z Česka a dalších evropských zemí snažilo během pouhých 36 hodin vyřešit velké celosvětové problémy týkající se změny klimatu, nadměrné spotřeby, nezodpovědné výroby a neefektivního řízení zdrojů. Nejlepším řešením se ukázala být nová mobilní aplikace.

Foto: Greenhack

Vítězný tým Unicorn Hackers.

Článek

I když se celý hackathon konal on-line, slavnostní vyhlášení proběhlo v prostorách H40 v Pražské tržnici. Zde vybrala porota tvořená odborníky a partnery jako nejlepší projekt Re-pair + Re-use + Re-sell.

Prvenství si zasloužil proto, že řeší rovnou tři problémy najednou – všechny se přitom týkají nábytku. Aplikace slouží pro jednoduchou opravu, druhotné použití a prodej použitého nábytku.

200 hackerů bude řešit problémy klimatu i spotřeby. Mají na to 36 hodin

Internet a PC

Další život nábytku

„Naše aplikace umožní pomocí QR kódu identifikovat nábytek IKEA a zákazník poté může jednoduše objednat nebo si nechat vyrobit chybějící náhradní díly, načerpat nápady k vylepšení nábytku nebo nepotřebný nábytek prodat. Chceme zákazníky přirozeně naučit chovat se ekologicky zodpovědně, inspirovat k opravám nábytku a motivovat k prodloužení jeho trvanlivosti,“ popsal novou aplikaci Tobiáš Vybíral z vítězného týmu Unicorn Hackers.

Druhé místo získal projekt BASF in your pocket týmu Best_BASF_app, který přišel s univerzálním řešením označování chemických sloučenin. O třetí a čtvrtou příčku se společně dělily aplikace Nature Catcher – Vysočina týmu SUDs, která řeší problém nelegálních skládek a pomáhá zvyšovat počet turistů v Kraji Vysočina, a projekt Second life for bottles týmu Balance is Motion. Ten přišel s návrhy reklamních materiálů a tvárnic z pivních lahví.

„Mám radost, že se nám v rámci letošního evropského Zeleného týdne podařilo zorganizovat největší inovační akci na téma udržitelnosti v Evropě. Jsem nadšený z množství a kvality nápadů, které se během pouhých 36 hodin zrodily, a velmi se těším na to, že snad některé z nich uvidím fungovat v praxi,“ řekl Tomáš Studeník ze Ceehacks, který hackathon organizuje.

11 výzev

V rámci letošní akce si organizátoři připravili celkem 11 výzev, které souvisely s evropským Zeleným týdnem. Konkrétně byla témata následující: recyklace plechovek, úspora energií v budovách, druhý život nevratných lahví, udržitelné obaly dárkových předmětů, delší životnost nábytku, recyklace nádob s nebezpečnými látkami, uhlíkově neutrální stavebnictví, regulace tepla ve veřejných budovách, monitoring CO2 ve školách, provozovatel přenosové soustavy budoucnosti a platforma pro monitoring přírodního bohatství.

Akce se účastnilo 200 hackerů z různých koutů Evropy. Jednotlivé týmy si přitom mohly vybrat, čemu se konkrétně chtěly věnovat.

Jak jsou zadlužené obce? Programátoři vytvořili unikátní aplikaci za 24 hodin

Software

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů nebo jiných expertů staví prototyp řešení konkrétního problému.

Jedná se o tzv. bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů bývají výzvy moderní doby, jako jsou zdraví, doprava, energetika nebo život ve městech. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám