Hlavní obsah

Google Play dovolí části vývojářů v Evropě využívat konkurenční platební systémy

– Brusel

Obchod s aplikacemi Google Play dovolí vývojářům neherních aplikací, aby uživatelům v Evropském hospodářském prostoru (EHP) umožňovali platit za digitální obsah a služby prostřednictvím konkurenčních platebních systémů. Poplatek, který si Google Play z plateb strhává, se v takovém případě sníží z 15 na 12 procent. Oznámila to americká internetová společnost Google, která obchod provozuje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma předpokládá, že možnost nabízet uživatelům v EHP alternativní platební systémy se v budoucnosti rozšíří také na vývojáře herních aplikací. Google se podle agentury Reuters těmito kroky snaží vyhovět novým pravidlům Evropské unie. Evropský hospodářský prostor zahrnuje 27 členských zemí EU a také Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Evropský parlament tento měsíc schválil dvojici klíčových digitálních norem, které mají mimo jiné lépe chránit konkurenční prostředí na internetu či přimět velké společnosti, jako je Meta Platforms nebo Google, aktivněji bojovat proti nezákonnému obsahu a dezinformacím. Europoslanci přijali pravidla označovaná jako akt o digitálních službách (DSA) a akt o digitálních trzích (DMA), kterými EU poprvé po dvou desetiletích výrazněji reguluje internetové prostředí a reaguje na rychlý vývoj komunikace a obchodování na síti.

DMA, který vstoupí v platnost v příštím roce, mimo jiné požaduje, aby velké technologické společnosti umožňovaly vývojářům aplikací využívat konkurenční platební platformy. V opačném případě bude hrozit technologickým podnikům pokuta až deset procent jejich celosvětových ročních tržeb.

„V rámci snahy o dodržení těchto nových pravidel oznamujeme nový program na podporu platebních alternativ pro uživatele z Evropského hospodářského prostoru,” uvedla na firemním blogu Estelle Werthová, která má ve společnosti Google na starosti záležitosti související s vládami v EU. „Bude to znamenat, že vývojáři neherních aplikací budou moci nabízet uživatelům v Evropském hospodářském prostoru alternativu k platebnímu systému Google Play,” dodala.

Ledy se pohnuly. Google sníží poplatek, který účtuje vývojářům

Software

Na začátku bylo jedno herní studio

Pozornost směrem k obchodu App Store se začala ubírat předloni v srpnu, kdy se rozhořel spor mezi Applem a herním studiem Epic Games. Právě to začalo velmi nevybíravým způsobem protestovat proti poplatkům. A to nejen proti Applu, ale také proti Googlu.

Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games předloni nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google z toho vyvázl vcelku snadno, neboť na systému Android je možné Fortnite snadno nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, v případě platformy iOS to tak snadné není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Fortnite chybí na iPhonech a iPadech přes rok, brzy se to ale má změnit

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám