Hlavní obsah

Fakta a mýty okolo konce Windows 7. Antivirus bude fungovat i nadále

Novinky, rim

Společnost Microsoft se chystá už příští měsíc ukončit podporu operačního systému Windows 7. Uživatelé antivirového programu od tohoto podniku se však obávat nemusí, že by přestal ze dne na den na sedmičkách fungovat.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Security Essentials

Článek

Přestože americký softwarový gigant avizoval ukončení podpory Windows 7 dostatečně dopředu, někteří uživatelé v tom mají stále ještě zmatky. Patrně nejrozšířenější fámou je, že systém přestane ze dne na den fungovat – a to samé se traduje o samotných aplikacích.

Ve skutečnosti Microsoft funkčnost sedmiček nijak omezovat nebude. S trochou nadsázky se dá říci, že tento systém bude nesmrtelný. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou jej využívat i nadále. Jediným omezením – avšak velmi výrazným – je konec vydávání aktualizací.

Bezplatný antivirus od Microsoftu zamíří na nové systémy. A dostane jiné jméno

Software

Opravy již vycházet nebudou

V případě, že bude v sedmičkách nalezena nějaká nebezpečná trhlina, oprava již nevyjde. Uživatelé tak budou vystaveni všanc případným útokům ze strany kyberzločinců – a to i v případě, že budou mít v počítači nainstalovaný antivirový program.

Antivirus i tak dokáže zamezit nejčastějším nájezdům. Některé trhliny ale otevírají zadní vrátka do operačního systému a proti nim budou uživatelé bezbranní, neboť celá řada antivirových programů hrozbu zachytí až ve chvíli, kdy bude pozdě – když už bude v operačním systému.

Před nezvanými návštěvníky v podobě škodlivých kódů bude nicméně uživatele bránit i nadále samotný Microsoft. Často šířeným mýtem v různých diskuzních fórech totiž je, že po konci podpory nebude možné dále používat antivirový program Security Essentials, za kterým stojí právě americký softwarový gigant. To je ale lež, tento antivirus bude nadále funkční.

To jinými slovy znamená, že Microsoft bude i nadále aktualizovat virové databáze, aby uživatelé byli chráněni proti novým hrozbám. Nicméně další vývoj bude zastaven – Security Essentials tedy bude už navždy umět jen to, co umí nyní. Kdy přesně přestanou vycházet i aktualizace virových databází, však zástupci amerického softwarového gigantu neuvedli.

Microsoft zakryje lidem obrazovku. Kvůli konci Windows 7

Software

Polovina lidí používá nepodporované systémy

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy přestanou být podporovány, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager ve společnosti Kaspersky.

Podle něj na tyto operační systémy dokonce stále spoléhá 40 procent velmi malých a 48 procent malých a středních firem. „Tento stav přitom představuje bezpečnostní riziko,” zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám