Hlavní obsah

Chytré telefony s Windows dostanou stovky nových funkcí a vylepšení

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v úterý oficiálně představila dlouho očekávanou aktualizaci operačního systému pro chytré telefony Windows Phone 7. Novinka přinese více než pět stovek nových funkcí a vylepšení, jako je například podpora češtiny či snadné surfování na webu díky plnohodnotnému prohlížeči Internet Explorer 9.

Článek

Nová aktualizace s kódovým označením Mango přinese rychlejší a snadnější komunikaci. Například konverzace prostřednictvím SMS, MMS a e-mailů probíhá v přehledných vláknech. Ke kontaktům se automaticky stahují informace ze sociálních sítí a chatovat je možné i bez použití rukou díky vestavěnému převodníku řeči na text a obráceně.

„Díky potřebě být v neustálém kontaktu se svým okolím a mít zajištěný přístup k aktuálním informacím uživatelé smartphonů používají různé nástroje komunikace. Jde o běžné hovory, textové a e-mailové zprávy, rychlé zprávy, updaty stavu, tweety, check-iny, sdílení fotografií. Novinkou, kterou Mango přináší, je schopnost všechny tyto informace spojit s osobou či skupinou osob, a nikoli s aplikací, kterou musí používat,“ uvedl René Keyzlar, manažer mobilních řešení Microsoftu pro střední Evropu.

Vylepšené aplikace

Součástí aktualizace jsou i vylepšené aplikace. „Nástroj App Connect ve verzi Mango umožňuje pokročilé vyhledávání a stahování aplikací. Vylepšené Live Tiles pak o aplikacích poskytnou aktuální informace, a to bez nutnosti je otevírat, protože okénka mohou být větší a obsahovat více informací. Nová funkce multitaskingu pak uživatelům umožňuje rychle přepínat mezi aplikacemi jednoduchým podržením tlačítka Zpět,“ vyzdvihl přednosti novinky Keyzlar.

Mango bude obsahovat také plnohodnotný webový prohlížeč Internet Explorer 9, který podporuje HTML5 a u výkonných telefonů dokonce i hardwarovou akceleraci grafiky pro výkonnější prohlížení stránek ve vysokém rozlišení.

Aktualizaci Mango pro operační systém Windows Phone 7 bude možné stahovat letos na podzim. Kromě současných jazyků bude podporovat i češtinu, polštinu, maďarštinu, ruštinu, řečtinu, brazilskou portugalštinu, čínštinu, holandštinu, japonštinu, korejštinu, dánštinu, finštinu, švédštinu a norštinu.

Windows se rozvíjí rychle, ale přesto netáhnou 

Pro telefony s operačním systémem Windows Phone 7 existuje přes 17 tisíc aplikací. Desetitisícovou hranici přitom Microsoft pokořil za čtyři a půl měsíce. Přitom konkurenční Apple nabídl uživatelům takový počet aplikací až za 142 dní, tedy 4,7 měsíce. Poslední dobou stále oblíbenější Android desetitisícové mety dosáhl až za 11 měsíců.

I přes rychlý rozvoj systému od Microsoftu ale zatím telefony na trhu příliš neuspěly. Podle šéfredaktora renomovaného ruského serveru Mobile Review Eldara Murtazina, se reálně za rok 2010 prodalo pouze 674 tisíc chytrých telefonů s operačním systém WP7. [celá zpráva]

„Jedná se o katastrofální výsledky,“ uvedl Murtazin. Zároveň připomněl, že Applu se vždy po uvedení nové verze povede prodat milión iPhonů během pár dní. Microsoft zatím tvrzení nijak nekomentoval. Již dříve však zveřejnil, že na trh dodal v roce 2010 přes jeden a půl miliónu WP7 přístrojů. Mezi nimi jsou však započítány i telefony, které výrobci dodali mobilním operátorům a nejsou tedy reálně používány.

I přes dosavadní výsledky ale analytici z agentury Pyramid Research odhadují, že do roku 2013 bude Windows Phone 7 nejrozšířenější operační systém pro mobily. Jeho popularita prý dramaticky stoupne díky spojení Microsoftu a Nokie, které oba giganti oznámili letos v únoru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám