Hlavní obsah

Apple zneužíval svoje postavení, rozhodlo Rusko a vyměřilo pokutu 257 milionů

Novinky, rim
Moskva

Společnost Apple má zaplatit v přepočtu 257 milionů korun za zneužívání dominantního postavení na ruském trhu. Rekordní částku jí vyměřil tamní antimonopolní úřad FAS především kvůli mobilním aplikacím, informovala agentura Reuters.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ilustrační foto

Článek

FAS začal Apple vyšetřovat už v roce 2019 kvůli ruské kyberbezpečnostní společnosti Kaspersky Lab, která stojí za stejnojmenným antivirovým programem.

Ta si stěžovala na amerického počítačového giganta kvůli tomu, že jí nedovoluje distribuovat na zařízení s logem nakousnutého jablka aplikace Safe Kids. Jde o program, který mohou rodiče využít k monitorování aktivit svých dětí. Safe Kids je nabízen v placené i bezplatné verzi.

Google zneužívá dominantní pozici, rozhodlo Turecko a vystavilo pokutu 800 milionů

Internet a PC

V současnosti je možné aplikaci již prostřednictvím oficiálního obchodu Applu stahovat, před dvěma roky tomu tak ale nebylo. Apple tehdy stáhnul z nabídky hned několik podobných rodičovských kontrol, protože údajně „ohrožovaly soukromí a bezpečnost uživatelů pomocí vysoce invazivní technologie“.

Americký podnik narážel na to, že podobné aplikace mohou být zneužity ke šmírování uživatelů. V minulosti se totiž několikrát prokázalo, že takovéto programy, které monitorují aktivitu na daném zařízení, nainstalovali žárliví partneři svým polovičkám.

FAS nicméně poznamenal, že Apple nabízel vlastní podobné řešení zvané Čas u obrazovky, které je integrováno přímo v operačním systému iOS, a přesto konkurenční aplikace zablokoval. „Dospěli jsme k závěru, že společnost Apple zneužila své dominantní postavení v případě distribuce mobilních aplikací v operačním systému iOS,“ stojí v oficiálním prohlášení úřadu, které citoval list The Moscow Times.

Apple již uvedl, že s verdiktem nesouhlasí a odvolá se proti němu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám