Hlavní obsah

Apple porušil patenty, rozhodl soud. Odškodné je sedm miliard

– Sugarland
Novinky, bri

Odškodné ve výši 308,5 milionu dolarů (téměř sedm miliard korun) by měla uhradit společnost Apple za porušování patentových práv, které vlastní firma Personalized Media Communications (PMC). Na konci minulého týdne o tom rozhodl soud v americkém státě Texas, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

PMC je vlastníkem hned několika patentů, z nichž většina souvisí s internetem. Samotný podnik žádné vlastní produkty ani služby nenabízí, zabývá se skutečně jen vývojem technologií a následným držením patentových práv na ně.

Apple přitom není jedinou společností, se kterou vede PMC právní válku. Svých patentových práv se domáhá v rámci jiných soudních líčení také na společnostech Google, Amazon či Netflix. Soud nicméně zatím rozhodl pouze v případě amerického počítačového giganta.

Právníci Applu každopádně celý spor za prohraný rozhodně nepovažují a chystají se proti verdiktu poroty odvolat. „Takovéto kauzy pouze potlačují inovace a ve finále poškozují spotřebitele. Přitom jsou vyvolávané firmami, které nevyrábějí ani neprodávají vůbec žádné produkty,“ uvedli zástupci Applu v oficiálním prohlášení.

Intel má zaplatit 47 miliard korun

I když se může zdát sedmimiliardová pokuta pro Apple velmi vysoká, americké soudy zpravidla nařizují podnikům platit ještě daleko vyšší sumy. Například zkraje března rozhodl federální soud o odškodném ve výši 2,18 miliardy dolarů, respektive 47,1 miliardy korun, které má uhradit společnost Intel za porušení dvou patentů patřících VLSI Technology.

Celý spor se rozhořel již v roce 2019. Zástupci společnosti VLSI Technology tehdy obvinili Intel, že bez licence využil jejich dva patenty týkající se výroby čipů. Intel to od samého začátku popíral, misky spravedlnosti se však letos překlopily na stranu VLSI Technology.

Intel porušil dva patenty. Pokuta činí 47 miliard korun

Internet a PC

„Jsme potěšeni, že porota uznala hodnotu našich inovací, která se odráží v dotčených patentech. S verdiktem soudu jsme velmi spokojeni,“ prohlásil generální ředitel VLSI Michael Stolarski.

Porota texaského federálního soudu rozhodla, že škody způsobené VLSI porušením prvního patentu činí 1,5 miliardy USD (32,5 miliardy korun) a za porušení druhého patentu 675 milionů USD (14,6 miliardy korun). To dohromady činí takřka 2,18 miliardy dolarů, respektive 47,1 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám