Hlavní obsah

Ruský úřad hrozí Twitteru pokutou za to, že nemaže závadný obsah

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americkému provozovateli sociální sítě Twitter pokutou za to, že neodstraňuje závadný obsah. Informovala o tom v pondělí agentura Interfax. Úřad sdělil, že Twitter porušuje ruské zákony týkající se boje se zakázaným obsahem. Síť podle něj od roku 2017 neodstranila 2862 materiálů ilegálního obsahu, většina příspěvků byla o sebevraždách.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z uvedených 2862 příspěvků se jich 2336 týkalo sebevražd. Mezi nimi byly například informace o způsobech provedení sebevraždy nebo přímo výzvy k jejímu spáchání.

Dalších 352 materiálů umístěných na twitteru obsahovalo pornografické zobrazení nezletilých osob a 174 příspěvků se týkalo metod výroby či požití drog, uvedl Roskomnadzor. Ten spadá pod ruské ministerstvo digitálního rozvoje, komunikací a hromadných sdělovacích prostředků.

Rusko je připraveno odpojit se od globálního internetu, řekl Medveděv

Internet a PC

Úřad upřesnil, že firmě Twitter zaslal celkem přes 28 000 žádostí o vymazání materiálů obsahujících informace, jejichž šíření na sociálních sítích je podle ruských zákonů zakázané.

Roskomnadzor upozornil, že za neomezení přístupu k ilegálnímu obsahu a neodstranění zakázaných informací hrozí právnickým osobám pokuta od 800 000 do osmi milionů rublů (od 234 200 do 2,34 milionu Kč). V případě opakovaného porušování může pokuta činit až 20 procent ročního obratu firmy. Twitter měl za loňský rok v celém světě tržby 3,7 miliardy USD (asi 80 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám