Hlavní obsah

Problémový Flash Player se chystá do důchodu. Z internetu zcela zmizí

Novinky, chm

Neuplyne měsíc, kdy by oblíbený program Flash Player, nečelil nějakým problémům souvisejícím s nově objevenou chybou. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč se tuto aplikaci rozhodli tvůrci ze společnosti Adobe poslat definitivně do důchodu. Z internetu zmizí během pár let úplně.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Flash Player je aktuálně jeden z nejpopulárnějších programů pro přehrávání videí na internetu. Po celém světě ho používá několik stovek miliónů lidí.

Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb před dvěma roky právě na tento přehrávač videí.

Kritické bezpečnostní chyby

Počítačovým pirátům nahrává i fakt, že v tomto přehrávači jsou velmi často nacházeny kritické bezpečnostní trhliny.

To jinými slovy znamená, že útočník může prostřednictvím takových chyb v krajním případě klidně i převzít kontrolu nad napadeným systémem. Může se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Přestože se společnost Adobe snaží na objevené trhliny reagovat prakticky okamžitě, i tak představuje obrovské množství nalezených chyb velký bezpečnostní problém. To je patrně i jeden z důvodů, proč tvůrci oznámili, že hodlají Flash Player zcela odstavit.

Podpora skončí za tři roky

Definitivní konec je naplánován na rok 2020. Webdesignéři tak mají ještě tři roky na úpravu svých stránek, aby byly provozuschopné i bez tohoto zásuvného modulu.

Jisté je nicméně to, že bez Flash Playeru se internetový svět zcela jistě obejde. Celá řada webů totiž již v dnešní době nabízí jiné přehrávače, prostřednictvím kterých je možné on-line videa spustit. Řeč je například o technologiích HTML5, WebGL a řadě dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám