Hlavní obsah

Velký balík vylepšení vyjde dvakrát do roka. Microsoft odhalil plány pro Windows

Novinky, rim

Čas od času se operační systém Windows dočkal nových funkcí a vylepšení, které americký softwarový gigant narouboval do jednoho velkého balíku. Nestávalo se tak ale vícekrát než jednou za rok. To se má ale nyní změnit…

Foto: mif, Novinky

Windows 10

Článek

V kuloárech se již delší dobu spekulovalo o tom, že operační systém Windows 10 bude prvním, který dostane v jednom roce hned dva balíky vylepšení. Že je to skutečně pravda nyní potvrdil generální manažer marketingové divize Windows Bernardo Caldas.

Ten navíc potvrdil, že se tak bude stávat pravidelně. Od letošního roku by tak jakákoli další verze operačního systému od Microsoftu měla dostat vždy dva velké balíky obsahující nové funkce a vylepšení. Stávat by se tak mělo v březnu a září.

Letos to americkému softwarovému gigantu nicméně tak úplně nevyšlo. Čerstvá aktualizace zvaný Creators Update totiž místo třetího měsíce v roce vyšla až během čtvrtého – tedy v dubnu.

Lze nicméně očekávat, že druhého velkého vylepšení se desítky dočkají skutečně letos na podzim. Co přesně bude zářijový balík obsahovat, však v tuto chvíli není jasné.

Hromada nových funkcí

Creators Update nicméně přinesl řadu zajímavých funkcí. Řeč je například o zcela nové aplikaci Malování 3D, která umožňuje snadno vytvářet trojrozměrné objekty. Uživatel přitom může jednoduše měnit barvy, přidávat nálepky nebo měnit 2D objekty v trojrozměrná umělecká díla.

Pozornost byla v aktualizaci věnována také hráčům. Svá zápolení s protivníky budou uživatelé moci snadno streamovat na internet. A to přímo z prostředí desítek, aniž by se museli někam přihlašovat či instalovat dodatečný software.

Jednoduše je možné vytvářet také turnaje – stačí k tomu pár kliknutí. Turnaje bude možné vytvářet prostřednictvím funkce Arena. V ní si uživatelé nastaví vlastní pravidla a určí, kdo přesně může hrát.

Informace o dalších vylepšeních naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Jen pro podporované systémy

Aktualizace budou nicméně vycházet vcelku pochopitelně pouze pro podporované operační systémy. Například Windows XP či Visty se podobných aktualizací již nikdy nedočkají. Pro obě zmiňované platformy totiž již americký softwarový gigant ukončil podporu.

Americký počítačový gigant má naplánovaný i konec aktuálně nabízených desítek. Podpora Windows 10 bude podle dříve zveřejněného harmonogramu ukončena přesně 14. října roku 2025.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám