Hlavní obsah

Operační systém Sierra je venku. Stahovat jej je možné zdarma

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v noci z úterý na středu vydala nový operační sytém Sierra, který je určen pro počítače a notebooky s logem nakousnutého jablka. Majitelé zmiňovaných zařízení s logem nakousnutého jablka jej mohou stahovat zdarma jako aktualizaci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka operačního systému macOS Sierra

Článek

Sierra je pro americký počítačový gigant přelomovým systémem. Poprvé totiž nenese označení Mac OS X, ale místo toho nový název macOS. Apple se tak snaží sjednotit názvy svých systémů, aby bylo na první pohled zřejmé, že patří pod jednoho výrobce. Přece jen se nové jméno macOS podobá názvu iOS daleko více než starší Mac OS X.

Místo radikálních změn se u něj americký počítačový gigant zaměřil na vylepšování stávajících funkcí – Apple Pay či Siri. Především zmiňovaná virtuální asistentka by měla zvládat zpracovávat daleko pokročilejší dotazy než na iOS.

V podstatě tak na počítačích a noteboocích s logem nakousnutého jablka bude Siri fungovat podobně jako umělá inteligence a bude schopna se učit. Siri nicméně v české verzi operačního systému macOS Sierra chybí.

Foto: archív tvůrců

Internetový prohlížeč Safari

Vylepšené Fotografie a Zprávy

Dalšího vylepšení se dočkala aplikace Fotografie. Jde v podstatě o digitální fotoalbum, které nově dokáže automaticky zdůraznit oblíbené i zapomenuté momentky uživatele v jednotlivých knihovnách. Zprávy zase dovedou zobrazit náhled webových odkazů a přehrávat videa.

Zajímavě vypadá také funkce Obraz v obraze, díky níž je ve zmenšeném okně možné sledovat videa ze Safari nebo iTunes. Uživatel přitom může zbytek plochy využívat dál k práci.

Stahovat nejnovější operační systém macOS Sierra je možné prostřednictvím automatických aktualizací zdarma. Instalace může v závislosti na rychlosti internetového připojení trvat klidně i několik desítek minut, v některých případech dokonce i více než hodinu.

Foto: archív tvůrců

Nové Zprávy

Konkurence pro desítky

Sierra je přímou konkurencí pro platformu Windows 10, která je na pultech obchodů už od poloviny loňského roku. Ty v současnosti běží už na více než 350 miliónech zařízení, běží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky se letos dočkaly velké aktualizace. Co přináší, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

Nová podoba nabídky Start

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám