Hlavní obsah

Temný režim a Windows Ink. Co přináší velká aktualizace desítek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká aktualizace operačního systému Windows 10 slibuje celou řadu vylepšení a nových funkcí. Změny se týkají nabídky Start, prohlížeče Microsoft Edge a v neposlední řadě také antivirový program Windows Defender. Těšit se lidé mohou také na temný režim a zbrusu nové rozhraní Windows Ink. Co dalšího od updatu čekat?

Foto: archív výrobce

Temné provedení Windows 10

Článek

Velkou aktualizaci zvanou „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace) je možné stahovat prostřednictvím služby Windows Update. Některá vylepšení, která novinka přináší, jsme si představili už v úterý. [celá zpráva]

Novinek je ale samozřejmě ve vylepšených desítkách daleko více, jak je patrné z řádků níže.

Dva režimy zobrazení

Jedna z novinek se jmenuje dark mode, tedy temný režim. V praxi dělá přesně to, co v názvu slibuje – přepne prostředí Windows 10 do tmavších odstínů. V současnosti jsou totiž jednotlivá okna, nabídky a některé předinstalované programy světlé, což ale nemusí vyhovovat všem uživatelům.

Foto: archív výrobce

Světlé provedení Windows 10

Rozdíl mezi tmavým a světlým provedením je poměrně markantní. První zmiňovanou variantu si můžete prohlédnout na úvodní fotografii článku, druhá je k dispozici pro porovnání nad tímto odstavcem.

Microsoft láká také na novou sadu emotikonů. Ty budou součástí přímo operačního systému Windows. Zajímavé na nich je, že americký softwarový gigant neopomněl u jednotlivých postav různé barvy pleti, aby nemohl být nařčen z diskriminace.

Foto: archív výrobce

Sada nových emotikonů

Nabídka Start je přehlednější

Americký softwarový gigant vyslyšel už loni nářky uživatelů, kteří si stěžovali, že operační systém Windows 8 nemá nabídku Start. Desítky ji tak už od svého uvedení opět mají. V rámci velké aktualizace ji nicméně zástupci amerického softwarového gigantu značně přepracovali. Díky tomu je přehlednější.

Živé dlaždice nyní umožňují přejít přímo k obsahu, který se na nich zobrazuje. Například když aplikace se zprávami zobrazuje konkrétní událost, Windows předá tuto informaci aplikaci a aplikace dokáže událost zobrazit po kliknutí na živou dlaždici.

Foto: mif, Novinky

Nová podoba nabídky Start

Rozšíření se dočkal také seznam Nedávno přidaných aplikací, ve kterém uživatelé mohou vidět více aplikací, jež byly nedávno stažené. Seznam nainstalovaných aplikací se nyní zobrazuje přímo v nejvyšší úrovni nabídky Start, dříve jej museli uživatelé rozklikávat a jednotlivé aplikace hledat.

Rozhraní Windows Ink pro dotykové displeje

Úplnou novinkou je rozhraní Windows Ink, se kterým Microsoft cílí především na majitele počítačů s dotykovými obrazovkami. V tomto rozhraní mohou lidé snadno vytvořit poznámku, kreslit na snímek obrazovky nebo rozkreslit nápad.

Foto: mif, Novinky

Rozhraní Windows Ink

Rychlé poznámky umožní mít přímo na ploše seznam toho, co je pro uživatele důležité. Windows Ink přitom spolupracuje i s dalšími aplikacemi, například s prohlížečem Microsoft Edge či profesionálními grafickými nástroji od Adobe.

Rozhraní Windows Ink může spolupracovat také s kancelářským balíkem Microsoft Office. V něm je k dispozici digitální pero, je tedy možné snadno a intuitivně upravovat dokumenty. Například když nakreslíte nějaký určitý tvar, jako je kruh nebo čtverec, Windows Ink dokáže rukopisnou kresbu převést na tvar.

Na zabezpečení byl kladen velký důraz

Velký důraz byl v rámci aktualizace kladen také na zabezpečení. Aktualizovaná verze desítek tak přináší nové funkce, které mají sloužit k lepší ochraně uživatelů. K tomu slouží například funkce Windows Hello, díky které si už uživatel nebude muset pamatovat žádná hesla. Stačí, aby byla uložena v aplikaci True Key a systém je sám na předvolených webech a službách zadá.

Nově tuto technologii podporují i kompatibilní aplikace, jako je prohlížeč Microsoft Edge. Uživatelé se tak i bez hesel mohou přihlašovat například na různé webové stránky.

Foto: mif, Novinky

Windows Defender

Vylepšení se dočkal i integrovaný antivirový program Windows Defender. Ten nabízí možnost plánování automatického skenování počítače. Doposud to museli uživatelé dělat manuálně. O nalezených hrozbách je samozřejmě při naplánovaných kontrolách uživatel automaticky informován.

Zajímavá je i služba Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP), která pomáhá detekovat, analyzovat a reagovat na pokročilé škodlivé útoky v sítích. Poskytuje tak ucelenější řešení pro reakci na hrozby a detekci útoku ve srovnání s obyčejným antivirovým programem.

Microsoft Edge v novém

Vylepšení se dočkal také webový prohlížeč Microsoft Edge. Přidána byla podpora pro různá rozšíření, v minulosti byl právě za absenci této funkce americký softwarový gigant často kritizován. Už nyní uživatelé ve Windows Store naleznou oblíbená rozšíření pro Microsoft Edge, jako jsou AdBlock, Adblock Plus, Pin it Button, Amazon Assistant, LastPass a další.

Foto: mif, Novinky

Microsoft Edge

Podle tvůrců je Edge navíc úspornější. Nyní nabízí údajně až o 70 % delší výdrž na baterii než někteří konkurenti. Toho dosahuje různými vylepšeními, která jsou do prohlížeče zabudována, uživatel tedy nemusí měnit nastavení nebo zapínat úsporný režim – optimalizace je automatická.

K dispozici je i celá řada dalších drobných vylepšení. Například má uživatel zobrazený panel oblíbených položek, může na něj kliknout pravým tlačítkem myši a zobrazit pouze ikony. Tím ušetří místo a využije co největší plochu pro samotnou webovou stránku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám