Hlavní obsah

Který prohlížeč prodlouží výdrž baterie nejvíce? Opera vrací úder Microsoftu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě internetových prohlížečů začíná přituhovat. Microsoft a Opera se totiž nemohou shodnout, jaký browser dokáže při prohlížení webů prodloužit výdrž baterie nejdéle. Každý z výrobců si samozřejmě hájí svůj vlastní produkt.

Foto: archív tvůrců

Opera 38 láká především na šetřící režim

Článek

Celá bitva mezi vývojářskými studii se rozhořela zkraje června. Tehdy Opera ukázala novou verzi svého prohlížeče, největším vylepšením přitom měl být nový úsporný režim, který dokáže prodloužit výdrž notebooku v některých případech až o polovinu.

Za pár týdnů na novinku reagovala společnost Microsoft. Ta se totiž nechala slyšet, že její prohlížeč Edge žádné šetřící funkce nepotřebuje. Ještě lepší výdrž prý nabízí automaticky.

To zástupci amerického softwarového gigantu doložili sérií testů, ve kterých svůj nový prohlížeč, jež je mimochodem součástí operačního systému Windows 10, vyzkoušeli společně s dalšími konkurenty.

BEZ KOMENTÁŘE: Test srovnání výdrže bateriíVideo: Microsoft Edge

Jedním z testů bylo přehrávání videa v HD kvalitě v neustálé smyčce, jak je vidět na videu výše. Nejlépe v testu obstál právě Edge, ve kterém bylo možné video s plně nabitou baterií přehrávat 7 hodin a 22 minut. Opera se zapnutým šetřícím režimem skončila v testu Microsoftu až druhá s časem 6 hodin a 18 minut.

Opera zveřejnila vlastní test

Není velkým překvapením, že Opeře se výsledek testu Microsoftu vůbec nelíbil. Proto test udělala znovu a sama, místo sledování videí ale nechali tvůrci prohlížeč zobrazovat jednu internetovou stránku za druhou pomocí předem naprogramovaného skriptu.

A výsledek? V testu společnosti Opera zvítězil tak trochu dle očekávání její webový prohlížeč. S Operou totiž notebook vydržel pracovat 3 hodiny a 55 minut. Edge vydržel pouze 3 hodiny a 12 minut a konkurenční Chrome pak jen 2 hodiny a 54 minut.

Foto: archív tvůrců

Výsledky testů výdrže baterie při prohlížení webů podle Opery

Opera však z klání se společností Microsoft nevyšla bez ztráty kytičky. Novinář Paul Thurrott na svých osobních stránkách upozornil na to, že nebyla zveřejněna přesná metodika testu – tedy seznam navštívených stránek. Tvůrci Opery tedy mohli sestavit seznam navštívených stránek tak, aby to bylo pro jejich produkt výhodnější.

Jak funguje šetřící režim?

Nová Opera s pořadovým číslem 38 se snaží regulovat internetový provoz tak, aby nekladl na výkon notebooku tak vysoké nároky. Počítá například s tím, že webové stránky, které má uživatel otevřené v dalších záložkách, jednoduše nepotřebuje. Weby otevřené na pozadí Opera jednoduše uspí – animace a další prvky se na nich zprovozní až ve chvíli, kdy uživatel okna opět začne používat.

V šetřícím režimu přitom prohlížeč odlišným způsobem pracuje i s otevřenými okny. Například videa, reklamy a další animace na stránkách zobrazuje maximálně při rychlosti 30 snímků za sekundu. Celá řada podobných prvků je přitom uzpůsobena tak, aby se uživateli zobrazovala klidně i při dvakrát tak vysoké rychlosti, tedy při 60 snímcích za sekundu.

Časosběrné video výše jasně ukazuje, že notebook bez šetřící funkce se při brouzdání na internetu vypne po 2 hodinách a 31 minutách. Naopak se zapnutým úsporným módem se výdrž prodlouží na 3 hodiny a 45 minut. Rozdíl je tedy v praxi více než hodinu, což je rozhodně nezanedbatelná hodnota.

BEZ KOMENTÁŘE: Test šetřícího režimu v OpeřeVideo: Opera

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám