Hlavní obsah

Apple pohřbil Windows 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se v posledních dnech odhodlala k radikálnímu kroku. V aplikaci Boot Camp, která slouží k instalaci operačních systémů od Microsoftu na zařízení s logem nakousnutého jablka, totiž ukončila podporu Windows 7. Ten si tak na nové macbooky a macy již lidé oficiální cestou nenainstalují, informoval server Macworld.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Na nové MacBooky a Macy si již lidé oficiální cestou Windows 7 nenainstalují.

Článek

Zarážející je především fakt, že operační systém Windows 8 je stále ještě podporovaný a jeho instalaci tak nic nebrání. Osmičky přitom mají zcela totožné hardwarové nároky jako sedmičky.

Windows 8, respektive jejich aktualizovaná verze s číselným označením 8.1, je tak v současnosti jediná podporovaná platforma v aplikaci Boot Camp. Lze ale předpokládat, že v nadcházejících měsících přibude také podpora pro Windows 10. Ty by se na pultech obchodů měly objevit letos v létě.

Proč se zástupci amerického počítačového gigantu rozhodli sedmičky pohřbít, zatím není jasné. Oficiální vyjádření firma nevydala.

Microsoft chystá konec Windows 7

Jedním z důvodů, proč se Apple rozhodl sedmičky odstřihnout, může být nedávné ukončení mainstreamové podpory ze strany Microsoftu. Ta byla pro Windows 7 ukončena 13. ledna 2015. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho začala pro sedmičky platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však již nejsou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy až při pravidelných aktualizacích, a to vždy druhé úterý v měsíci.

Pro Windows 7 bude rozšířená podpora k dispozici až do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu loni v dubnu.

Běžní uživatelé tohoto 14 let starého operačního systému tak oficiálně již téměř rok nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám