Hlavní obsah

Microsoft chystá konec Windows 7, aktualizace budou vycházet do roku 2020

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v dubnu ukončila společnost Microsoft definitivně podporu pro svůj operační systém Windows XP. A stejný osud čeká také sedmičky – nejpopulárnější platformu od amerického softwarového gigantu současnosti. Proces postupného ukončování podpory odstartuje u Windows 7 hned zkraje příštího roku.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Přesně 13. ledna 2015, tedy jako tradičně druhé úterý v měsíci, bude u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začne platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty budou vycházet vždy při pravidelných aktualizacích, a to vždy druhé úterý v měsíci.

Rozšířená podpora bude pro Windows 7 k dispozici až do ledna roku 2020.

Pro Windows 7 bude rozšířená podpora k dispozici až do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu letos v dubnu.

Běžní uživatelé tohoto 13 let starého operačního systému tak oficiálně již třetí měsíc nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. [celá zpráva]

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám