Hlavní obsah

Počítačoví piráti cílí na uživatele Windows XP

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows XP se těší stále poměrně velké popularitě. Přestože jeho podpora byla ukončena před půl rokem, je stále nainstalován na téměř 17 % aktivních počítačů s připojením k internetu v České republice. A právě absenci bezpečnostních záplat se snaží v poslední době využít počítačoví piráti. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti AVG Technologies.

Foto: archív tvůrců

Běžní uživatelé Windows XP si od dubna nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy.

Článek

„Dle našich nejnovějších statistik jsou v globálním měřítku uživatelé Windows XP škodlivým softwarem infikováni o 11 % více než uživatelé novějších Windows. To může být vysvětleno ukončením podpory Windows XP na jaře tohoto roku, které poskytlo snadnější cíl tvůrcům škodlivého softwaru a těm, kteří vyhledávají zranitelnosti systému,“ podotkl Jiří Kropáč, Senior Virus Lab Manager ve společnosti AVG Technologies.

„Mnoho počítačů s operačním systémem Windows XP navíc nemá nainstalovány všechny servisní balíčky a bezpečnostní záplaty, což takový systém činí ještě zranitelnějším. Naproti tomu moderní verze Windows obsahují již v základu zabudované pokročilé bezpečnostní funkce, které určitý škodlivý software dokáží zablokovat,“ doplnil Kropáč.

Lidé podceňují bezpečnostní rizika nebo nevěnují této oblasti dostatečnou pozornost.
Lukáš Křovák, manažer divize Windows

Podle zástupů Microsoftu patří do nejrizikovější skupiny i domácí uživatelé. „V mnoha případech mají uživatelé a malé firmy nedostatečnou znalost existujících hrozeb, podceňují bezpečnostní rizika nebo nevěnují této oblasti dostatečnou pozornost,“ konstatoval Lukáš Křovák, manažer divize Windows společnosti Microsoft v České republice.

Společnost Microsoft na začátku dubna definitivně ukončila podporu Windows XP. Běžní uživatelé tohoto operačního systému si od té doby nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. [celá zpráva]

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám