Hlavní obsah

Windows 8 dostávají na frak, v popularitě je předběhl Apple

Novinky, mif

Poslední verze operačního systému od Microsoftu s pořadovým číslem osm ani zdaleka nestačí v popularitě na své předchůdce – Windows 7 a XP. Ty dlouhodobě s velkým náskokem opanovávají přední příčky statistik. Celý uplynulý rok však osmičky neustále zvyšovaly svůj podíl na trhu, zlom ale nastal v posledních dvou měsících, kdy se větší oblibě těšil konkurenční Max OS X od Applu.

Foto: Apple

Ukázka operačního systému OS X

Článek

Loni v září se stal systém Windows 8 podle analytické skupiny StatCounter třetí nejpopulárnější počítačovou platformou na světě s podílem 7,46 %, předběhl tak Mac OS X (6,98 %). Jenže v posledních dvou měsících se role obrátily, a tak se platforma od Applu opět dostala do vedení.

V globálních statistikách tak třetí příčka patří Mac OS X (7,75 %) a čtvrtá osmičkám (7,3 %). První dvě příčky však neohroženě obhajují již více než rok sedmičky s více než polovičním podílem (50,98%) a XPčka (17,15 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů ve světě (únor 2013 - 2014)

Podíl verze XP však neustále klesá. Hlavním důvodem je fakt, že pro tento téměř 13 let starý systém ukončí americký softwarový gigant 8. dubna podporu. To znamená, že pro něj již nebudou vycházet žádné aktualizace ani bezpečnostní záplaty. [celá zpráva]

V Česku systém od Applu tolik populární není. Jednoznačné prvenství patří sedmičkám (54,99 %) a druhé XPčkám (19,25 %). Na třetí příčce se pak v minulém měsíci umístil systém Windows 8 (7,02 %), na čtvrté Vista (5,21 %) a teprve až na páté Mac OS X (3,21 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (únor 2013 - 2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám