Hlavní obsah

Nokia s mobilním operačním systémem MeeGo do budoucna nepočítá

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia nepočítá s tím, že by se věnovala výrobě nových mobilů s operačním systémem MeeGo. A to přesto, že byl první chytrý telefon s touto platformou představen teprve minulý týden. Věnovat se prý bude výhradně systému Windows. Upozornil na to server PC Mag s odkazem na prohlášení Stephena Elopa, šéfa Nokie.

Foto: Novinky

Nokia N9 je postavena na platformě MeeGo.

Článek

Prvním a zároveň posledním telefonem s operačním systémem MeeGo je Nokia N9. MeeGo se vyznačuje velice přehledným a intuitivním ovládáním. Zajímavé je, že se zcela obejde bez jakýchkoliv tlačítek. Například hlavního tlačítka pro otevření menu nebo návrat na úvodní obrazovku. Tlačítka nahrazují gesta – například menu spustíte jednoduchým pohybem prstu z jednoho kraje obrazovky do druhého.

Srdcem hi-endového telefonu Nokia N9 je procesor Texas Instruments OMAP 3630, který pracuje na frekvenci 1 GHz. Jeho výkon by měl bohatě stačit i na ty nejnáročnější mobilní aplikace a hry.

K dispozici má telefon 1024 MB operační paměti. Prodávat se bude ve dvou verzích, s kapacitou 16 a 64 GB. Rozšířit kapacitu úložného prostoru pomocí paměťových karet možné nebude.

Ve výbavě telefonu nechybí ani WiFi, Bluetooth, GPS, či technologie NFS, která umožňuje snadno sdílet obrázky a videa mezi telefony pouze tím, že je přiložíte k sobě. Rozměry telefonu jsou 116 × 61 × 12,1 mm a hmotnost 135 g včetně baterie.

Řada odborníků tvrdí, že MeeGo je prozatím nejlepší operační systém od Nokie. Rozhodnutí věnovat se v budoucnu výhradně platformě Windows proto budí mezi uživateli i specialisty rozpaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám