Hlavní obsah

Hackeři se letos budou snažit zotročit počítače a zavirovat mobily

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký bude rok 2011 v oblasti internetové kriminality a na jaké hrozby máme připravit své počítače? Podle Centra pro analýzu kybernetických hrozeb (Cyber Threat Analysis Center – CTAC), které provozuje antivirová společnost Eset, se hackeři budou daleko více specializovat na útoky na mobilní telefony. Lhostejné jim však nebudou ani běžné počítače.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V roce 2011 bude odhadů CTAC přibývat zotročených počítačů. Pokud se podaří hackerovi propašovat do systému trojského koně, získá nad PC sestavou naprostou kontrolu. Samotný uživatel si toho přitom nemusí vůbec všimnout.

Takto napadený počítač je pak pravidla zařazen do botnetu (síť zotročených počítačů). Pokud má útočník k dispozici dostatek počítačů – zpravidla v řádu tisíců – může s nimi napáchat na internetu velkou neplechu.

Vedle rozesílání nevyžádaných e-mailů mohou hackeři ochromit hromadným útokem prakticky jakékoliv internetové stránky. A to ať už se bavíme o webech státních orgánů, nebo soukromých společností, jako jsou například banky.

Dalším terčem budou mobily

Terčem útoků budou také daleko častěji chytré mobily. Majitelé totiž často podceňují jejich zabezpečení, přitom díky rychlému mobilnímu internetu z telefonů často spravují svůj e-mail, nebo dokonce i bankovní účet.

Nezabezpečené přístroje jsou pak pro počítačové piráty velice snadnou kořistí. O tom se na vlastní kůži mohou přesvědčit majitelé iPhonů. Zákeřný trojský kůň Duh totiž dokáže z telefonu získat přístupová hesla k bankovnímu účtu, která následně přepošle svému tvůrci. Hackerovi poté už nic nebrání v tom, aby od své oběti získal všechny peníze.

Duh napadá pouze přístroje, které byly odemknuty (tzv. jailbreak). To znamená, že byly zbaveny bezpečnostní pečeti společnosti Apple, aby do nich mohly být instalovány neoficiální aplikace nebo bylo možné jednoduše měnit vzhled pracovní plochy.

Bezpečnostní experti odhadují, že takovýmto způsobem byla odemknuta minimálně polovina ze všech iPhonů. Společnost Apple přitom nemůže tuto nebezpečnou trhlinu jakkoliv opravit, protože ji způsobuje sám uživatel.

Jak je z předchozích řádků patrné, zabezpečení počítače není radno podceňovat. Účinnou obranu nabízí celá řada programů, zaplatit za ně přitom nemusíte ani korunu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám