Hlavní obsah

Microsoft chce aktualizací zablokovat nelegální Windows, hackeři už našli kličku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft vydal minulý týden aktualizaci svého aktivačního nástroje Windows Activation Technologies, která by měla odhalit nelegální kopie operačního systému Windows 7. Počítačoví piráti na českých i zahraničních webech se už ale začali chlubit, že našli kličku, jak u nelegálních systémů novou aktualizaci obejít.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Nová aktualizace by měla podle vyjádření softwarového giganta zablokovat přes 70 způsobů ve Windows, pomocí kterých mohou piráti nelegálně operační systém aktivovat, aniž by to dokázaly ověřovací nástroje Microsoftu odhalit.

Na zahraničních i tuzemských webech se ale počítačoví piráti chlubí, že existují desítky jiných způsobů, které mohou sloužit k nelegální aktivaci Windows 7.

"Nová aktualizace aktivačního nástroje Windows Activation Technologies dokáže v sedmi desítkách případů rozeznat nelegální kopie Windows 7. Existuje množství cracků, které naše ochrana není schopna rozpoznat," řekl Novinkám Lukáš Křovák, produktový manažer české pobočky Microsoftu.

V budoucnu podle něj softwarový gigant ale plánuje zablokovat i další způsoby obcházení aktivace, které mohou piráti zneužít k získání a aktivaci licence Windows.

Nelegální Windows přináší velká bezpečností rizika

Křovák zároveň upozornil na to, že nelegální kopie Windows často obsahují nejrůznější trojské koně, viry a další škodlivý software. Pro uživatele tak mohou představovat do určité míry velké bezpečností riziko.

Nemluvě o tom, že za používání nelegálních Windows mohou být lidé popotahováni po soudech a dokonce platit velmi vysoké odškodné.

"Nástrojem pro ověřování pravosti operačního systému Windows se snažíme chránit naše duševní vlastnictví. Bohužel, stále velmi vysoké procento uživatelů si neuvědomuje a nerespektuje hodnotu tohoto vlastnictví," dodal Křovák.

Co se stane, když aktualizace rozezná nelegální Windows

Ve chvíli, kdy aktualizace odhalí nelegální kopii Windows 7, pracovní plocha operačního systému zcela zčerná. Stejně jako tomu bylo u Vist a XPček, pravidelně se poté bude zobrazovat upozornění, že se jedná o nelegální kopii. Četnost hlášení se poté bude neustále zvyšovat, až bude zcela zablokován.

Přesné statistiky o počtu nelegálních kopií Windows Microsoft neuveřejňuje. Podle statistik protipirátské aliance BSA (Business Software Alliance) se ale celkově v České republice využívá na 38 % softwaru nelegálně. I přesto se ČR řadí mezi 30 zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám