Hlavní obsah

Hackeři zahájili velký útok, mezi napadenými web Matky Terezy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejnovějším pokusu počítačových pirátů byly tento víkend napadeny tisíce oblíbených italských webů. Napadené webové stránky mají nejrůznější témata - automobily, automobilové závody, hotely, sport, hudbu, loterie a pornografii. Nedotčeny nezůstaly ani stránky o Jon Bon Jovim či Matce Tereze.

Foto: Novinky
Článek

"V posledních 48 hodinách bylo tímto způsobem napadeno více než 2000 italských webových stránek, přičemž každých šest až osm hodin jejich počet narostl dvojnásobně," uvedl Ivan Macalintal, odborník z laboratoří TrendLabs společnosti Trend Micro.

"Tyto webové útoky byly skryté a pro nechráněného spotřebitele neviditelné - tudíž nebezpečnější než běžné viry. Aby se útočníci vyhnuli identifikaci a zvýšili účinnost svého útoku, využívají více různých druhů malwaru, například keylogger pro získání osobních informací o bankovních účtech nebo heslech," dodal Macalintal.

Podle výrobce antivirových řešení TrendMicro autor nebo autoři tohoto posledního útoku strávili jeho plánováním pravděpodobně celé měsíce. Regionální záběr útoku a rychlost, s jakou k infekci webových stránek došlo, ukazuje na kriminální gang, jehož cílem byl zisk, míní společnost.

Odborníci radí
Buďte opatrní na stránkách, které vyžadují instalaci nějakého softwaru. Nedovolte instalaci nového softwaru z prohlížeče kromě případů, kdy stoprocentně důvěřujete webové stránce nebo poskytovateli softwaru.
Jakýkoli program stažený z internetu prohlížejte aktualizovaným antivirovým a antispywarovým softwarem. Platí to pro stahování ze sítí P2P, přes web i přes jakýkoli FTP server bez ohledu na zdroj.
Dejte si pozor na neočekávané a podivně vypadající e-maily bez ohledu na to, kdo vám je poslal. Nikdy neotevírejte přílohy ani neklikejte na odkazy obsažené v takovém e-mailu.
V operačním systému Windows spusťte funkci "Automatické aktualizace" a nové aktualizace stahujte okamžitě poté, kdy se objeví.
Vždy mějte spuštěný antivirový skenovací program pracující v reálném čase. Pravidelně sledujte jeho aktualizace a to, že je v provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám