Hlavní obsah

Výhledy nejsou optimistické. Koronavirus v Číně srazí prodeje smartphonů o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Prodej chytrých telefonů v Číně by v prvním čtvrtletí mohl meziročně klesnout až o polovinu, odhaduje společnost Canalys. Kvůli šíření nového typu koronaviru tam totiž mnoho obchodů zavřelo a výroba se po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii, ještě plně neobnovila. Celosvětově produkce chytrých telefonů v prvním čtvrtletí klesne o 12 procent, uvedla analytická společnost TrendForce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zatímco Canalys odhaduje pokles odbytu chytrých telefonů v Číně na polovinu, výzkumná společnost IDC zde očekává v prvním kvartálu 30procentní snížení. Výrobci budou nuceni zrušit anebo odložit uvedení nových produktů, uvedla dále Canalys.

Co se týče celosvětové produkce, TrendForce snížil o deset procent očekávanou produkci iPhonů společnosti Apple na 41 milionů kusů a o 15 procent výstup čínské společnosti Huawei na 42,5 milionu chytrých telefonů.

Apple minulý týden oznámil, že jeho obchody v Číně zatím zůstanou zavřené a jeho dodavateli Foxconnu úřady zatím nepovolily obnovení provozu v továrně v jihočínském městě Šen-čen, kde se mají vyrábět letošní modely iPhonů. Částečně běží provoz v továrně Foxconnu ve městě v Čeng-čou na severu země.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Výroba prý běží normálně

Společnost Huawei, největší čínský prodejce mobilních telefonů, uvedl, že jeho výroba "běží normálně". Agentura Reuters nicméně připomíná, že Huawei silně závisí – stejně jako jeho domácí konkurenti – na třetích stranách, na smluvních výrobcích.

Trojice čínských společností Xiaomi, Huawei a Oppo měla v prvním pololetí uvést nové produkty. Oppo agentuře Reuters sdělila, že "výrobní kapacita může být zaručena" díky továrnám v zahraničí. Xiaomi na dotazy Reuters zatím nereagovala.

Největšího světového výrobce mobilních telefonů, jihokorejskou společnost Samsung Electronics, zasáhlo šíření koronaviru nejméně, protože nejvíce vyrábí ve Vietnamu a v Indii, vyplývá ze zprávy společnosti TrendForce. Ta snižuje výhled jeho výroby za čtvrtletí o tři procenta na 71,5 milionů chytrých telefonů.

Koronavirus je hrozbou pro největší mobilní veletrh, výrobci ruší účast

Mobil

Ohrožení největšího mobilního veletrhu

Koronavirus představuje hrozbu i pro největší mobilní veletrh Mobile World Congress (MWC 2020), který se má uskutečnit na konci února ve španělské Barceloně. Někteří výrobci kvůli šíření nemoci již odřekli účast – například jihokorejský podnik LG či švédská společnost Ericsson.

Veletrh MWC organizuje svaz GSMA. Ten již dříve ubezpečil, že v rámci letošního ročníku učiní taková opatření, aby zamezil šíření koronaviru. Návštěvníky i organizátory například vyzval, aby si nepodávali ruce, mezi jednotlivými výstupy řečníků se pak bude vždy na pódiu vyměňovat mikrofon.

„Nejvhodnější bude, když se budeme řídit pokyny odborníků, vědců a zdravotnických orgánů. Podle nich se může Mobile World Congress konat úplně normálně,“ prohlásila barcelonská starostka Ada Colauová.

Podle některých výrobců ale plánovaná opatření evidentně nejsou dostatečná. „Oceňujeme, že svaz GSMA učinil v souvislosti s rizikem vše, co bylo v jeho silách. Vzhledem k tomu, že jako jeden z největších vystavovatelů na světě nemůže garantovat zdraví a bezpečí svých zaměstnanců, nebudeme se letošního ročníku účastnit,“ stojí v oficiálním prohlášení Ericssonu, podle kterého jeho stanoviště navštíví každý den tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám