Hlavní obsah

ÚOHS nezíská možnost kontrolovat mobilní telefony podnikatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebude mít možnost získávat údaje z telefonů podnikatelů, které prověřuje. Vláda tuto změnu chtěla prosadit se zavedením evropského kodexu pro telekomunikace v rámci novely o elektronických komunikacích. Proti se postavili poslanci opozice i vládní koalice, stejně jako sněmovní hospodářský výbor. Sněmovna ve středu předlohu poslala do závěrečného kola schvalování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Novela podle vlády měla umožnit antimonopolnímu úřadu kontrolovat provozní a lokalizační údaje z mobilních telefonů podnikatelů, které prošetřuje. Podle poslanců by tato pravomoc měla zůstat jen orgánům činným v trestním řízení.

Poslanci v rámci novely navrhli umožnit podélné umístění vedení inženýrských sítí v pozemních komunikacích nebo omezení telekomunikačního marketingu. Novela má umožnit kontaktovat pouze ty uživatele, kteří výslovně uvedli, že si to přejí.

Patrik Nacher (ANO) s Vojtěchem Munzarem (ODS) navrhli, aby si nezbytné úkony při změně poskytovatele internetu prováděli operátoři na své náklady. Jakub Janda (ODS) s Munzarem by chtěli pro vybrané přestupky snížit z pěti milionů korun na pětinu minimální výši pokuty, kterou Český telekomunikační úřad může uložit. Týkalo by se to například povinnosti provozovatelů telekomunikačních služeb informovat úřad o podrobnostech svých nabídek při každé jejich změně.

Mohou úředníci beztrestně chybovat? Tendry, za které padaly pokuty, zůstaly bez postihu

Domácí

Evropský kodex pro elektronické komunikace má mimo jiné umožnit určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného trhu a rovných podmínek na něm. Novela má podle vlády přinést větší ochranu spotřebitelů, lepší koordinaci správy rádiového spektra, kvalitnější tísňovou komunikaci přes SMS nebo zavedení systému výstrahy.

Evropský kodex pro elektronické komunikace spočívá v přepracování čtyř stávajících směrnic současného regulačního rámce, tedy rámcové směrnice, autorizační směrnice, přístupové směrnice a směrnice o univerzální službě, které jsou sloučeny do jediné. Každá ze směrnic obsahuje ustanovení použitelná na provozovatele sítí a poskytovatele služeb.

Novela má usnadnit změnu poskytovatele služeb a nabídnout lepší ochranu například lidem, kteří si předplácejí balíček služeb. Zároveň by měla podnítit investice do vysokorychlostních sítí, například zajištěním předvídatelnosti regulačních opatření pro držitele přídělů rádiových kmitočtů s ohledem na podmínky investování do infrastruktury, která je závislá na využívání rádiového spektra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám