Hlavní obsah

T-Mobile zamířil s internetem do letadel. Připojení nabízí zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet je v dnešní době dostupný téměř kdekoliv. Mezi výjimky však patří paluba letadel, kde je možné se připojit jen v některých případech na palubní WiFi, ale to zpravidla za velmi tučný poplatek. To se však nyní snaží změnit T-Mobile, který prostřednictvím hned několika aerolinek bude nabízet internet pro vlastní zákazníky, prvních pár měsíců dokonce úplně zadarmo.

Foto: Roessler Boris, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Cestování letadlem po Evropě získává díky službě Internet v letadle úplně novou podobu. Naši zákazníci mohou z paluby letadla on-line sdílet svůj zážitek nebo vyřizovat pracovní záležitosti, zkrátka zůstávají v kontaktu,“ prohlásil Jakub Hloušek, manažer mobilních služeb pro tarifní zákazníky.

Zůstat on-line je možné na palubách letadel Lufthansa, Eurowings a Austrian Airlines. Až do konce února je přitom tato novinka nabízena úplně bezplatně. Službu Internet v letadle mohou využívat všichni tarifní zákazníci s mobilním tarifem, kteří mají ve svém chytrém telefonu aplikaci Můj T-Mobile.

Vodafone má nové levné tarify. Nejsou ale pro každého

Mobil

Bez tohoto programu se lidé v letadle nebudou moci připojit, neboť prostřednictvím něj se proces připojení inicializuje v několika málo krocích. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačními systémy Google Android a iOS od Applu.

Bez ní se k wifi na palubě letadla nepřipojí, na palubě letadel je totiž stále nutné mít zapnutý „režim letadlo“. Internet lze nastavit jednoduše ve třech krocích. Před samotným letem je potřeba si stáhnout poslední aktualizaci aplikace Můj T-Mobile. Ta je dostupná již nyní pro uživatele zařízení s Androidem, pro uživatele zařízení s iOS bude služba k dispozici během několika týdnů.

Rychlost stačí na běžnou komunikaci

„Internet v letadle umožňuje datově a časově neomezený přístup k internetu prostřednictvím wifi připojení přes družici o rychlosti 600 kbit/s, a je tak zcela dostačující pro běžnou komunikaci nebo prohlížení webových stránek,“ konstatoval Hloušek.

Internet v letadle poběží prozatím v testovacím provozu. Teprve po více než dvouměsíčním testování se ukáže, jak velký je o službu zájem, jaká budou přesná pravidla použití a zda zůstane i nadále bezplatná.

Reklama

Související články

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou...

Výběr článků

Načítám