Hlavní obsah

V roce 2025 budou 5G internet využívat miliardy lidí, tvrdí Ericsson

– Stockholm

Švédská společnost Ericsson očekává, že v roce 2025 bude na mobilní sítě páté generace (5G) napojeno 2,6 miliardy uživatelů a přístup k nim bude mít 65 procent světové populace. Nyní sítě 5G užívá 13 milionů lidí. S přihlédnutím k současnému trendu odborníci Ericssonu tvrdí, že síť páté generace se rozšíří mnohem rychleji než širokopásmová technologie LTE označovaná jako 4G. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy, v níž švédská firma každý půlrok odhaduje budoucí vývoj mobilního trhu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lidé napojení na 5G budou podle prognózy v roce 2025 tvořit 29 % uživatelů mobilních služeb. Většina uživatelů bude ze Severní Ameriky (74 %) a po nich budou následovat ti ze severovýchodní Asie a Evropy, uvedl ve zprávě Ericsson. Švédský výrobce na poli 5G soupeří s finskou Nokiou a čínskou firmou Huawei.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

V předchozí červnové zprávě Ericsson odhadoval počet uživatelů 5G sítí v roce 2024 na 1,9 miliardy a to, že k nim bude mít v tu dobu přístup 45 % světové populace. Fakt, že Čína v říjnu spustila komerční provoz 5G sítí, ale Ericsson vedl k aktualizaci počtu uživatelů sítí poslední generace ke konci roku 2019 z deseti na 13 milionů.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Odvětví mobilních sítí má za sebou nesnadné období, kdy klesala poptávka po sítích 4G a starším vybavení. Návratu k růstu napomohl rozvoj sítí 5G v Severní Americe. Širokopásmová technologie LTE zůstane v letech 2019–2025 hlavní technologií. V roce 2022 k ní bude připojeno 5,4 miliardy uživatelů, na konci roku 2025 pak 4,8 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám